România, locul trei la volumul vânzărilor online în Europa Centrală și de Est

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cumpărături online
Cumpărături online
În ceea ce privește volumul vânzărilor online, țara noastră ocupă locul trei în topul țărilor din Europa Centrală și de Est. Iată ce spun cifrele în legătură cu acest fenomen.

România se clasează pe locul al treilea într-un clasament al vânzărilor online în Europa Centrală şi de Est, cu un procent consolidat de 3,17% din PIB generat de vânzarea online a bunurilor şi serviciilor, şi pe locul 12 la nivelul continentului european, potrivit unui raport publicat vineri.

Conform studiului Raport European E-commerce 2023, România se află pe locul al treilea în Europa Centrală şi de Est şi în ceea ce priveşte volumul vânzărilor statelor membre UE, după Polonia şi Cehia.

Astfel, sectorul de comerţ electronic din România domină piaţa din Europa de Est, generând aproape 60% din vânzările ţărilor din regiune, cu o cifră de afaceri estimată la 9,95 miliarde de euro pentru anul 2023, dintr-un total de 17,6 miliarde de euro.

"Raportul confirmă statutul României de hub regional de ecommerce, ecosistemul dezvoltat la nivel naţional fiind un model de inovaţie şi investiţii în economia digitală. (...) Vedem că românii vor o gamă cât mai mare de produse din care să aleagă şi caută avantajele concrete aduse de acest sector, anume economia de timp şi de bani. Tocmai de aceea, suntem încrezători că sectorul de comerţ electronic din România va avea o dinamică pozitivă şi în anii următori", a declarat Cristian Pelivan, director executiv al Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO).

Raportul European E-commerce 2023 arată că 94% dintre cumpărătorii români preferă să comande online de la magazine româneşti, în timp ce 21% au comandat şi de la magazine din străinătate.

La nivel european, cele mai comandate produse sunt cele din categoria hainelor, încălţămintei şi accesoriilor vestimentare (68% dintre produsele comandate online), urmate de cărţi, CD-uri, DVD-uri (34%), livrări de la restaurante (30%) şi cosmetice sau produse de înfrumuseţare (27%).

Raportul European E-commerce din 2023 acoperă 37 de ţări de pe continentul european, dezvăluind perspective bazate pe date privind dimensiunea actuală şi proiectată a pieţelor lor digitale şi tendinţele consumatorilor în utilizarea internetului şi cumpărăturilor online.

Totodată, raportul include cele mai recente date şi tendinţe legate de penetrarea internetului, penetrarea e-shopper-ilor şi cifra de afaceri B2C e-commerce pentru toate cele 37 de ţări, cu o privire adiţională concentrată asupra datelor pentru UE-27. De asemenea, compară tendinţele care au afectat sectorul în 2022 şi 2021.

Lansată în 2010, Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO) reprezintă magazinele online din România şi susţine interesele membrilor săi. ARMO a elaborat Codul de Bune Practici ale Magazinelor Online şi un program de atestare a magazinelor online din România, în conformitate cu acest Cod de Bune Practici. ARMO este membră a Ecommerce Europe, singura voce a sectorului de comerţ electronic european, ce reprezintă peste 150.000 de companii prin intermediul asociaţiilor naţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel