România, mai bogată decât ne-am imaginat. Ce se întâmplă în Marea Neagră

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Depinde acum ce facem cu această bogăție
Depinde acum ce facem cu această bogăție
O dezvăluire care se regăsește într-un document prezentat investitorilor de OMV Petrom 

Averea României este mai mare decât s-a estimat până acum. Zăcămintele din Marea Neagră se dovedesc mult mai mari. Cu o rezervă estimată inițial la 42-84 miliarde metri cubi de gaze, perimetrul Neptun Deep pare să fie peste așteptări de bogat, lucru confirmat și de Transgaz. 

Noul documente arată că zăcământul de gaz din Marea Neagră ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, adică aproape dublu comparativ cu estimările iniţiale, informează Antena3 CNN. 

Dacă ne raportăm la prețul mediu al gazului din primul trimestru al acestui an, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la nu mai puțin de 55 de miliarde de euro.

OMV Petrom estimează că va putea recupera din perimetrul Neptun Deep circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze. Cealaltă jumătate este deţinută de statul român prin intermediul Romgaz.

Potrivit experților, până în 2036, din Marea Neagră ar putea fi extrase, anual, circa 8 miliarde de metri cubi de gaze. Iar din estimările Transgaz, în următorii 3-4 ani, cererea de gaze naturale ar putea creşte cu 10 miliarde de metri cubi. Deocamdată, cert e că primele gaze vor fi extrase în toamna anului 2026.

Într-o recentă declarație, directorul general al companiei Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat că societatea pe care o conduce are pentru 2023 un program ambiţios de investiţii, de 2,3 miliarde lei, din care mai puţin de jumătate merg în proiectul Neptun Deep.

"În anul 2022, odată cu achiziţia perimetrului Neptun Deep, Romgaz a avut cel mai mare program de investiţii, de peste 5,6 miliarde de lei. Pregătim pentru anul 2023 un program de investiţii ambiţios, de peste 2,3 miliarde lei, din care sub jumătate din această sumă va fi investită în proiectul Neptun Deep, iar celelalte investiţii în centrala de la Iernut, cât şi în mitigarea declinului natural de producţie pe onshore", a spus Popescu la o conferinţă pe teme de energie organizată de DC Media Group.

În martie, când a fost semnată declarația ceremonială de către Transgaz, OMV Petrom și Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara că, astfel, s-a făcut un pas important pentru exploatarea gazloe naturale din perimetrul Neptun Deep. 

"Un nou pas important pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep. Astăzi, alături de prim - ministrul Nicolae Ciucă, am participat la ceremonia de semnare a declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale. Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Naţional de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piaţă a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. (...) Îi încurajez pe cei de la Romgaz şi OMV - Petrom să accelereze procesul pentru a începe cât mai curând lucrările de exploatare. Pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor şi, totodată, să ne asigure independenţa energetică", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Citește și Piața gazelor. Răzvan Popescu (Romgaz): ”Se pot face și planuri în acest sens”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel