România mai face un pas spre aderarea la OCDE. Decizie în şedinţa de Guvern
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
OCDE / sursa foto: Facebook - Ștefan Radu Oprea
OCDE / sursa foto: Facebook - Ștefan Radu Oprea
Pe agenda şedinţei de astăzi a Guvernului se află şi un memorandum privind aprobarea aderării României la Comitetul de asistenţă pentru dezvoltare din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în calitate de asociat.

Aderarea la Comitetul de asistență pentru dezvoltare se poate realiza în calitate de membru (pentru statele membre ale OCDE) sau de asociat (pentru statele care nu sunt membre ale OCDE). Ulterior aderării la OCDE, statele care au avut anterior calitatea de asociat devin automat membre ale Comitetului de asistență pentru dezvoltare.

Statutul de asociat presupune participarea la reuniunile Comitetului de asistență pentru dezvoltare și ale grupurilor subsidiare cu drept de vot, cu mențiunea că asociații nu pot participa și vota în cadrul discuțiilor dedicate extinderii Comitetului.

Pe parcursul anului 2023, reprezentanții Comitetului de asistență pentru dezvoltare au transmis mesaje de încurajare în vederea aderării României la Comitet în calitate de asociat, înaintea aderării la OCDE. Această abordare corespunde priorităților atât ale președintelui Comitetului de asistență pentru dezvoltare și ale Uniunii Europene, cât și ale altor membri ai Comitetului de asistență pentru dezvoltare, privind extinderea Comitetului.

O eventuală aderare rapidă și de succes a țării noastre la Comitetul de asistență pentru dezvoltare al OCDE ar aduce beneficii clare pentru procesul de aderare la OCDE, în principal datorită faptului că ar consolida relația dintre țara noastră și OCDE și ar crea o imagine favorabilă în rândul celorlalți membri, România demonstrând astfel că împărtășește viziuni similare cu aceștia.

Totodată, țara noastră ar fi primul asociat al Comitetului, în condițiile în care, până la acest moment, doar state membre OCDE au devenit și membre ale acestuia.

În plus, România ar reprezenta un model de bune practici pentru alte state membre ale OCDE care nu au aderat încă la Comitetul de asistență pentru dezvoltare, se arată în memorandum.

 

Decizia vine şi cu o serie de obligaţii

 

În perspectiva aderării ca stat asociat, trebuie avută în vedere respectarea obligațiilor ce revin statelor care aderă la Comitetul de asistență pentru dezvoltare, astfel:

- aderarea la toate instrumentele juridice aflate în responsabilitatea Comitetului de asistență pentru dezvoltare la data accederii la Comitet;

- participarea la toate reuniunile Comitetului de asistență pentru dezvoltare și la cel puțin un grup de lucru subsidiar;

- participarea la evaluările inter pares, inclusiv în calitate de examinator;

- furnizarea anuală de rapoarte privind finanțarea pentru dezvoltare din surse oficiale și private, în conformitate cu standardele de raportare și metodele Comitetului de asistență pentru dezvoltare;

- achitarea taxei anuale în calitate de asociat la Comitetul de asistență pentru dezvoltare (în prezent, taxa este de 25.000 euro/an).

Notă: În anul 2023, România a achitat o taxă de 13.300 euro, în calitate de participant la Comitetul de asistență pentru dezvoltare.

 

Care sunt propunerile acestui memorandum:

 

- aprobarea demarării procesului de aderare a României la Comitetul de asistență pentru dezvoltare în calitate de asociat în cursul anului 2024;

- inițierea demersurilor necesare aferente procesului de aderare a României la Comitet în calitate de asociat, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, precum și în relația cu Secretariatul Comitetului de asistență pentru dezvoltare și cu Secretariatul OCDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Este cel mai subțire ceas din lume, ceva incredibil! VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...


pixel