Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Aderarea la Comitetul de asistență pentru dezvoltare se poate realiza în calitate de membru (pentru statele membre ale OCDE) sau de asociat (pentru statele care nu sunt membre ale OCDE). Ulterior aderării la OCDE, statele care au avut anterior calitatea de asociat devin automat membre ale Comitetului de asistență pentru dezvoltare.
Statutul de asociat presupune participarea la reuniunile Comitetului de asistență pentru dezvoltare și ale grupurilor subsidiare cu drept de vot, cu mențiunea că asociații nu pot participa și vota în cadrul discuțiilor dedicate extinderii Comitetului.
Pe parcursul anului 2023, reprezentanții Comitetului de asistență pentru dezvoltare au transmis mesaje de încurajare în vederea aderării României la Comitet în calitate de asociat, înaintea aderării la OCDE. Această abordare corespunde priorităților atât ale președintelui Comitetului de asistență pentru dezvoltare și ale Uniunii Europene, cât și ale altor membri ai Comitetului de asistență pentru dezvoltare, privind extinderea Comitetului.
O eventuală aderare rapidă și de succes a țării noastre la Comitetul de asistență pentru dezvoltare al OCDE ar aduce beneficii clare pentru procesul de aderare la OCDE, în principal datorită faptului că ar consolida relația dintre țara noastră și OCDE și ar crea o imagine favorabilă în rândul celorlalți membri, România demonstrând astfel că împărtășește viziuni similare cu aceștia.
Totodată, țara noastră ar fi primul asociat al Comitetului, în condițiile în care, până la acest moment, doar state membre OCDE au devenit și membre ale acestuia.
În plus, România ar reprezenta un model de bune practici pentru alte state membre ale OCDE care nu au aderat încă la Comitetul de asistență pentru dezvoltare, se arată în memorandum.
În perspectiva aderării ca stat asociat, trebuie avută în vedere respectarea obligațiilor ce revin statelor care aderă la Comitetul de asistență pentru dezvoltare, astfel:
- aderarea la toate instrumentele juridice aflate în responsabilitatea Comitetului de asistență pentru dezvoltare la data accederii la Comitet;
- participarea la toate reuniunile Comitetului de asistență pentru dezvoltare și la cel puțin un grup de lucru subsidiar;
- participarea la evaluările inter pares, inclusiv în calitate de examinator;
- furnizarea anuală de rapoarte privind finanțarea pentru dezvoltare din surse oficiale și private, în conformitate cu standardele de raportare și metodele Comitetului de asistență pentru dezvoltare;
- achitarea taxei anuale în calitate de asociat la Comitetul de asistență pentru dezvoltare (în prezent, taxa este de 25.000 euro/an).
Notă: În anul 2023, România a achitat o taxă de 13.300 euro, în calitate de participant la Comitetul de asistență pentru dezvoltare.
- aprobarea demarării procesului de aderare a României la Comitetul de asistență pentru dezvoltare în calitate de asociat în cursul anului 2024;
- inițierea demersurilor necesare aferente procesului de aderare a României la Comitet în calitate de asociat, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, precum și în relația cu Secretariatul Comitetului de asistență pentru dezvoltare și cu Secretariatul OCDE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...