România, printre statele UE cu cel mai ridicat deficit guvernamental
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Eurostat: Ungaria, Letonia şi România, cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale în UE, în decembrie
Eurostat: Ungaria, Letonia şi România, cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale în UE, în decembrie
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul doi din 2021 la 6,9% din PIB în zona euro şi la 6,3% din PIB în Uniunea Europeană, iar România se află printre ţările cu cel mai ridicat nivel, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În perioada aprilie-iunie 2021, deficitele au rămas la un nivel ridicat, deşi au scăzut comparativ cu primul trimestru din 2021. Reducerea deficitului vine în urma unui nivel mai ridicat al PIB-ului, în timp ce cheltuielile şi veniturile au crescut comparativ cu primul trimestru din 2021, apreciază Eurostat. În trimestrul doi din 2021, aproape toate statele membre UE au continuat să înregistreze deficit guvernamental, excepţiile fiind Danemarca şi Luxemburg.

Comparativ cu primul trimestru din 2021, 23 de state membre au înregistrat o scădere a datoriei ca procent din PIB la finalul trimestrului doi din 2021, două o creştere, în timp ce în Estonia şi Bulgaria nivelul datoriei a rămas stabil. Creşteri au fost în Malta (două puncte procentuale - pp) şi Slovacia (1,3 pp), iar cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 9,4 pp), Slovenia (minus cinci pp), Croaţia (minus patru pp), Portugalia (minus 3,7 pp), Ungaria şi Franţa (ambele cu minus 3,4 pp), Italia (minus 3,3 pp) şi Belgia (minus 3,2 pp).

Datoria guvernamentală

Comparativ cu trimestrul doi din 2020, 24 de state membre UE au raportat creşteri ale datoriei guvernamentale ca procent din PIB, la finalul trimestrului doi din 2021. Cea mai mare creştere a fost în Grecia (15,9 pp), Spania (12,5 pp), Malta (10,8 pp) şi Portugalia (9,1 pp), scăderi fiind înregistrate în Irlanda (minus 3,1 pp), Danemarca (minus 1,5 pp) şi Olanda (minus 0,8 pp).

Citește și ONRC. Numărul firmelor și PFA-urilor intrate în INSOLVENȚĂ, în creștere

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în trimestrul doi din 2021 s-a înregistrat în Franţa (9,6% din PIB), Ungaria (8,5% din PIB), Spania (7,3% din PIB), Letonia (7% din PIB), Malta (6,9% din PIB) şi România (6,7% din PIB, faţă de 10,9% din PIB în trimestrul doi din 2020 şi 7% din PIB în primul trimestru din 2021).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel