Riscă România suspendarea fondurilor europene? Ce spune ministrul Finanţelor
O eventuală suspendare a...
Economia UE a crescut cu 0,5% şi a zonei euro cu 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Irlanda şi România au raportat cel mai semnificativ avans, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
De asemenea, economia UE şi a zonei euro au înregistrat o creştere de 1,1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans anual în perioada aprilie-iunie 2023 s-a înregistrat în Irlanda (2,8%), România (2,7%), Cipru şi Portugalia (ambele cu 2,3%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3%), Suedia (minus 2,4%), Ungaria (minus 2,3%) şi Polonia (minus 1,3%).
PIB-ul SUA a crescut cu 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 2,6% în ritm anual.
Datele Eurostat arată că economia UE a fost stabilă, iar a zonei euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, când economia UE a înregistrat un avans de 0,2%, iar a zonei euro a rămas stabilă.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, s-a înregistrat în Irlanda (3,3%), Lituania (2,8%), Slovenia (1,4%) şi România (0,9%), iar cel mai semnificativ declin în Polonia (minus 3,7%) şi Suedia (minus 1,5%).
Produsul intern brut în trimestrul II 2023 s-a majorat cu 0,9% în comparație cu primul trimestru al acestui an. De asemenea, în semestrul I 2023, Produsul intern brut a crescut cu 1,7% comparativ cu semestrul I 2022, pe seria brută şi cu 2,8% pe seria ajustată sezonier, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2023, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 172 din 7 iulie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...
Sectorul de afaceri reprezentat...
Aplicația informatică a...
Vladimir Putin nu va participa...