Industria “ruşinoasă” a României care produce anual sute de milioane de euro

Autor: Adela Dumitru
Data publicării:
Investitiile sunt minime
Investitiile sunt minime
România deţine cea mai puternică industrie videochat din lume, cu peste 100.000 de modele care îşi vând farmecele pe internet şi încasări estimate a depăşi anul acesta 300 de milioane de euro. Afacerea este atât de profitabilă, încât francizele se vând şi cu 300.000 de euro, cu garanţia recuperării investiţiei în maxim şase luni şi obţinerea unui profit de câteva zeci de mii de euro după primul an de funcţionare. Industria se dezvoltă organic, sunt consultanţi care îţi elaborează contra cost planuri de afaceri profesioniste ca pentru orice alt business, piaţa oferă studiori pentru videochat la cheie, angajările se fac cu carte de muncă, iar firmele îşi plătesc taxele la stat.

Cea mai mare firmă din industria românească de videochat, cu mai multe studiouri în România şi SUA şi peste 3.000 de modele angajate, îşi vinde franciza cât se poate de “profi”. “Deşi teoria nevoilor (piramida lui Maslow) susţine că nevoile de bază, care trebuie neapărat satisfăcute, sunt cele legate de hrană, realitatea contrazice frecvent teoria şi nevoile sociale, de comunicare, de afecţiune şi de împlinire sunt mult mai importante decât hrana pentru bărbaţii moderni, mai ales pentru cei din societăţile dezvoltate, deci avem toate motivele să creştem şi pe viitor”, se arată în preambulul ofertei.

Abordarea este însă seacă, la obiect, axată pe bani şi profit, încât ai tendinţa să uiţi că vorbim de oameni care se vând pe internet, până la urmă toate modelele sunt o marfă şi atât: “În acest domeniu folosim resurse umane şi materiale din piaţa locală şi vindem către pieţele externe, în principal Statele Unite ale Americii, Canada şi Marea Britanie, pieţe care şi-au revenit şi unde consumul privat este în creştere, deci avem toate motivele să facem profit”.

Pachet complet de servicii

“Studiile realizate în ultimii ani au arătat că aproape 65% dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 65 de ani, care trăiesc în ţările dezvoltate ale lumii, apelează la diverse forme de videochat, servicii matrimoniale sau dating online, având o medie a cheltuielilor lunare cu aceste servicii de peste 300 de dolari şi în creştere, deci este loc pe piaţă pentru încă multe studiouri de calitate”, se mai arată în ofertă. După care compania trece la cifre, pe care susţine că le garantează prin contract: “Vei face profit în maxim 6-7 luni de la deschidere, iar într-un an vei atinge o cifră de afaceri lunară egală cu investiţia iniţială (100.000 – 300.000 de euro)”.

 Iată şi ce primeşti în schimbul banilor pe care îi plăteşti pentru obţinerea francizei:

 “Evident, pentru a obţine un profit mediu lunar după amortizare între 20.000 şi 30.000 de euro (în funcţie de dimeniunea studioului), va trebui să te implici în afacerea ta, să respecţi toate regulile şi procedurile din manualul de franciză. Este esenţial să ai experienţă în lucrul cu oamenii, în organizarea şi conducerea unui proiect/afaceri. Nu ai nevoie de experienţă în videochat, odata devenit francizat vei primi:

-studiu de piaţă în oraşul unde vrei să deschizi studioul, pentru a determina potenţialul şi dimensiunea optimă;

-asistenţă în alegerea şi amenajarea sediului, arhitect dedicat, preţuri de achiziţie negociate la nivel naţional;

-planul de afaceri adaptat cazului tău concret, cu detalii exacte pentru primele 60 de luni (5 ani);

-ajutor în angajarea personalului iniţial de suport + training-ul complet al acestuia şi al tău, o lună într-un studio funcţional şi rentabil pentru a învăţa practic toate task-urile;

-suport permanent pentru o relaţie preferenţială cu cele mai bune situri din lume şi întâlniri trimestiale cu celelalte echipe din ţară pentru inovaţie şi schimb de experienţă;

-manualul de marketing şi recrutare modele la nivel local + pagină dedicată pe situl naţional;

-ajutor permanent în recrutarea modelelor, prin proiectele de marketing la nivel naţional derulate împreună de francizor şi toţi francizaţii”.

Potrivit ofertantului, francizaţii pot derula ulterior afaceri de un milion de euro pe an, cu un profit brut de 250.000 de euro. În materialele sale promoţionale, dezvoltatorul videochat arată că modelele sale, feminine şi masculine, câştigă uşor 4.000- 5.000 de euro pe lună, dar pot ajunge şi la 25.000 de euro.

Investiţia minimă pe cont propriu: cel puţin 20.000 de euro

Poţi avea însă şi propriul studiou de videochat, în schimbul unor investiţii mult mai mici. O altă companie de profil vinde servicii de consultanţă pentru înfiinţarea de studiouri videochat de tip Start, cu investiţii minime necesare de 20.000- 30.000 de euro, sau de tip Performance, cu o investiţie minimă de 50.000 de euro. Dacă nu eşti convins de documentele pe care le găseşti pe site, poţi solicita o întrevedere face to face cu un consultant. Preţul: 200 de euro pe oră.

Citește și: Vrei să scapi de bănci? Poti să iei imprumut de la o instituţie comunistă

Iată şi alte servicii oferite contra cost: contabilitatea studioului videochat- 1.000 de lei pe lună; proiectare reţea şi securitate studio- 100 de euro; instalare computere de lucru, configurare aplicaţii, setări camere şi lumini- 100 de euro/computer; audit de securitate studio şi conturi- 200 de euro; campanie naming şi brand- 300 de euro; site de prezentare- între 500 şi 2.000 de euro; text unic creat de copyrighter- 300 de euro; avocet specializat în industria adult- preţuri disponibile la cerere etc.

Dacă ai însă toate cunoştinţele necesare şi fetele disponibile să se dezbrace, poţi să cumperi doar aparatura şi mobilierul pentru studio. Îl găseşti la cheie, pe site-urile de vânzări online. O firmă din Sectorul 1 îl vinde cu 39.677 lei, bani în care intră  recepţia (canapea 3 locuri+ 2 fotolii, 1Pc I5, 2 monitoare, 1 birou, 1 scaun birou) + 3 camere de lucru (3 paturi+saltele, 3 noptiere, 3 kallax, 3 tv-uri, 3 web-uri (Bcc950), 3 Pc-uri I7, umbrele, 3 tablouri. Cu mesajul „nu deranjaţi inutil”.  

 Evaziune uriaşă

Estimările jucătorilor din industrie arată că în România funcţionează la această dată peste 5.000 de studiouri de videochat. Majoritatea sunt ilegale, la negru. Iar evaziunea din domeniu depăşeşte cu mult încasările firmelor care activează legal. În 2015, poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii la 93 de adrese din judeţele Buzău, Bacău, Sibiu, Timiş şi Ilfov, unde funcţionau studiouri ilegale de videochat. Anchetatorii estimau atunci că, numai în acel dosar, evaziunea fiscală se ridica la 300 de milioane de dolari.

Citește și: Leafă mai mare decât Iohannis și Dăncilă la Sibiu. Ce funcție ocupă salariatul

Industrie de top

Cu afaceri legale de 300 de milioane de euro pe an, industria promiscuă a videochat-ului se poate compara cu domenii de forţă ale economiei româneşti. Industria de evenimente (târguri, expoziţii, convenţii, congrese etc) generează circa 500 de milioane de euro pe an, aceeaşi sumă pe care o rulează şi întreaga industrie publicitară din România. Întreaga piaţă a vinului nu depăşeşte 400 de milioane de euro pe an, în timp ce industria cafelei trece cu puţin peste 300 de milioane de euro. Şi, pentru a ne raporta cumva la nivelul de educaţie pe care modelele din industria videochat nu şi-l însuşeşte ca definitoriu în viaţă, putem aminti şi cât valorează piaţa românească a meditaţiilor şcolare- tot 300 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic

pixel