Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
În adoptarea acestei decizii s-a mers pe ideea că aceste obstacole afectează considerabil comerțul dintre statele membre ale UE. Altfel spus, o persoană care desfășoară activități comerciale nu poate să restricționeze accesul clienților la interfața web sau la produse și servicii în funcție de cetățenie, naționalitate, de locul unde se află sediul sau domiciliul consumatorului, al firmei care acționează ca utilizator final.
O astfel de măsură conduce la o piață internă mai puternică și efectivă, reducând piedicile de natură privată cu privire la circulația bunurilor sau serviciilor (precum și a informației despre acestea). În ceea ce privește accesul la interfața online a comerciantului, de exemplu, Regulamentul 2018/302 prevede că nu poate exista discriminare în funcție de statul UE de unde este accesat site-ul, prin oferirea exclusivă cetățenilor unui stat a unei versiuni a site-ului, scrie Avocatnet.
Singura modalitate prin care pot fi oferite versiuni diferite ale site-ului vizează cazurile în care există consimțământ special din partea utilizatorului privind redirecționare către o versiune specială a site-ului, dar cu posibilitatea revenirii la site-ul de bază (pe care a încercat să-l acceseze, inițial).
Prețurile pot fi diverite
Fără discriminări se va merge și în privința bunurilor și serviciilor. Acest lucru nu înseamnă însă că prețurile de vânzare nu pot diferi, întrucât acest lucru, când este justificat, obiectiv, nu este discriminatoriu. Mai mult, în ceea ce privește nediscriminarea în privința plăților, comerciantul este obligat să nu discrimineze în privința plăților din aceeași categorie. De exemplu, nu va putea refuza anumite mărci de carduri de credit, dacă, în mod normal le acceptă. Poate însă refuza un card de debit, aici fiind vorba de tipul de plată, nu pe naționalitate.
Astfel, se poate vedea că, prin Regulamentul 2018/302 s-a urmărit aplicarea unui regim care să limiteze obstacolele nejustificate în ceea ce privește crearea unei piețe interne eficiente și efective în UE, însă trebuie să se țină cont de diferențele obiective în ceea ce privește comerțul intra-UE, diferențe de care se poate ține cont, în continuare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...