Românii așteaptă primele măsuri de relaxare. Când ar urma să intre în vigoare

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ceea ce nu înseamnă că pandemia va lua sfârșit
Ceea ce nu înseamnă că pandemia va lua sfârșit
Au trecut mai bine de doi ani de când noul coronavirus, cum i s-a spus la început, SARS-CoV-2, cum a fost botezat ulterior, ne-a dat viețile peste cap din toate punctele de vedere. Este cazul să ne relaxăm un pic.

Prin urmare, după aproape doi ani de pandemie, România ar putea ieși din starea de alertă. După cum a declarat recent premierul Nicolae Ciucă, în funcţie de datele privind pandemia de COVID-19, care sunt "încurajatoare" pentru ultimele 5-6 zile, Guvernul ar urma să discute după 15 februarie despre posibilitatea unor astfel de măsuri.

”Nu vreau să mă antepronunţ. Am discutat cu domnul ministru Rafila şi dânsul a spus că după 15 februarie, în funcţie de datele pe care le vom avea atunci, în evoluţia aceasta a infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul Guvernului", a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Acest lucru va însemna mai multă libertate și renuntarea la o serie de restrctii impuse în contextul pandemiei. 

De o săptămâna numărul cazurilor de infectare scande, aproape constant, iar ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune am putea ajunge la o rata de incidenta similara cu cea din decembrie în scurt timp. Asta înseamnă renunţarea la masca de protecția în spatii deschise și chiar renunţarea la certificatul digital.

Citește și Adrian Vasilescu (BNR), despre criză. Ce urmează în următoarele luni: România are nevoie de un ”timp tampon”. Inflația, ATIPICĂ

Astăzi, spre exemplu, au fost înregistrate 18.751 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate  157 decese, dintre care 13 anterioare intervalului de referință. Un scor strâns și aflat undeva pe o linie care oricând poate urca sau coborî. 

Poate și de aceea optimismul autorităţilor este contrazis de specialiştii în sănătate publica care atrag atenția renunțarea la starea de alertă nu înseamnă că ne vom întoarce la normalitate.

Experții avertizează că vor exista în continuare izbucniri pandemice în anumite zone unde rata de vaccinare este mică, ori unde există populație la risc. Diferența va fi că nu va mai exista o povară asupra sistemului medical în același timp.

Nu suntem încă pregătiți pentru normalitate, spun unii medicii epidemiologici. Săptămâna aceasta, deși au scăzut cazurile numărul deceselor a fost mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel