Românii au 3 zile libere în luna iunie
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Iată câteva idei de afaceri pe care le poți pune în aplicare pentru a obține acel profit dorit
Iată câteva idei de afaceri pe care le poți pune în aplicare pentru a obține acel profit dorit
În luna iunie, angajații beneficiază de trei zile libere, fie că sunt angajați la stat sau la privat.

Zilele libere sunt: 1, 16 și 17 iunie, respectiv Ziua copilului și Rusaliile. Dar din păcate două dintre aceste zile (1 și 16 iunie) cad în weekend, așa că vor beneficia de o singură zi liberă, și anume 17 iunie, a doua zi de Rusalii.

Pentru salariații care lucreaz în weekend-uri, angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) sunt obligați să ofere cele două zile libere, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Cu toate că în zilele de sărbătoare legală nu este permisă munca, există, totuși, anumite categorii de salariați care au obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba despre unitățile sanitare și unităție de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe speciale de lucru.

Citește și: Jobul de vis. O zi lucrată, trei libere

Codul muncii spune că: „prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.” Totodată, zilele libere legale nu se pot acorda nici angajaților care au o activitate ce nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Până la finalul anului, românii vor mai beneficia de încă 5 zile libere legale, dintre care doar trei vor pica în timpul săptămânii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel