Românii au mai mulți bani în bănci

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Amânare ratelor. Băncile au primit 7.872 de solicitări de la clienți
Amânare ratelor. Băncile au primit 7.872 de solicitări de la clienți
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în luna august 2022 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 486,616 miliarde lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 8,2% (-6,2% în termeni reali), potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României.

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 63,5% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 2,3% faţă de luna iulie 2022, până la 308,996 miliarde lei. Comparativ cu luna august 2021, acestea au crescut cu 5,9% (-8,1% în termeni reali).

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 0,04% faţă de luna anterioară, până la 158,998 miliarde lei şi au crescut cu 0,4% (-12,9% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 5% (până la 149,998 miliarde lei) faţă de luna precedentă, iar faţă de luna august 2021 au înregistrat o creştere de 12,5% (-2,5% în termeni reali).

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 36,5% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, s-au diminuat cu 3,1% faţă de luna iulie 2022, ajungând până la nivelul de 177,619 miliarde lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 1,6%, până la 36,543 miliarde euro). Comparativ cu luna august 2021, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 12,3% (14%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,6% faţă de luna iulie 2022, până la 124,454 miliarde lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,1%, până la 25,605 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, creşterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 10% (11,7%, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au scăzut cu 6,4% faţă de luna iulie 2022, până la 53,165 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 5%, până la 10,938 miliarde euro). Comparativ cu august 2021, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 18% (19,8%, în cazul exprimării indicatorului în euro). 

Citește și: 

BNR participă la un program de asistență tehnică destinat Balcanilor de Vest

Banca Națională a României participă la un program lansat de Uniunea Europeană pentru a se consolida în continuare capacitățile instituționale ale instituțiilor beneficiare.

Banca Centrală a Germaniei împreună cu 19 bănci centrale naționale din cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și cu Banca Centrală Europeană (BCE) au lansat astăzi un program finanțat de UE, beneficiarii acestuia fiind Banca Centrală a Albaniei, Banca Centrală a Bosniei și Herțegovinei, Agenția Bancară a Federației Bosniei și Herțegovinei, Agenția Bancară a Republicii Srpska, Banca Centrală a Republicii Kosovo, Banca Centrală a Muntenegrului, Banca Națională a Republicii Macedonia de Nord și Banca Națională a Serbiei. Scopul acestui program este de a consolida în continuare capacitățile instituționale ale instituțiilor beneficiare finale, în special prin îmbunătățirea instrumentelor analitice și de politică, și prin preluarea celor mai bune standarde internaționale și europene în practicile naționale. UE a alocat 3 milioane de euro pentru acest program din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III).nk

La evenimentul de lansare organizat astăzi de Banca Centrală a Italiei, prim-viceguvernatorul Luigi Federico Signorini a reafirmat importanța cooperării tehnice internaționale drept instrument pentru dialogul instituțional, ce contribuie la construirea prosperității și a păcii. Semnificația strategică a acestui proiect în cadrul mai extins al aderării la UE este subliniată de scopul și de amploarea programului, fiind deosebit de relevantă în circumstanțele actuale caracterizate prin răspândirea provocărilor geopolitice, economice și financiare.

Reprezentantul Direcției Generale a Comisiei Europene pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea, domnul Florian Hauser, a subliniat faptul că „programul reprezintă o contribuție importantă pentru îmbunătățirea guvernanței economice și consolidarea cadrului instituțional din Balcanii de Vest. Acesta sprijină procesul de pregătire a băncilor centrale din Balcanii de Vest pentru integrarea în cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale”. Doamna Alexandra Hachmeister, director general în cadrul Băncii Centrale a Germaniei, a evidențiat importanța obținerii unor rezultate durabile și relevanța consolidării relațiilor. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel