Mari investiții. Burduja: ”România nu-şi mai permite să piardă timp"
Ministerul Energiei a lansat în...
Este vorba de o serie de măsuri noi în domeniul evidenței populației. Modificată prin Legea 162/2023, Ordonanța de Urgență 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români are acum un nou conținut la articolul 39: “persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”.
Schimbarea domiciliului
Cei ce nu respectă regula amintită, fie că este vorba despre persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice de evidență a populației sau polițiști, riscă să primească amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.
În același timp, ordonanța introduce și obligația de a solicita, în termen de 15 zile, eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului.
Nu mai mult de 10 persoane
Care este, de fapt, rostul acestor prevederi reformulate? Prin ordonanța menționată mai sus se instituie obligația de remediere a neconcordanței dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv și în cazul stabilirii reședinței la o adresă, nu doar a domiciliului.
În plus, de-acum, nu se mai vorbește de mutarea la o adresă, ci de a locui la alte adrese decât cea din actul de identitate. Pe lângă această schimbare, din 10 iunie, la aceeași adresă se mai pot înregistra, cu domiciliul sau reședința, cel mult zece persoane. Totodată, de-acum, gazdele celor care nu au înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv vor trebui să-i însoțească la autorități, pentru a-i lua în spațiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Energiei a lansat în...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Grupaj de știri.
Recent, a intrat în vigoare o...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...