Gabriel Biriș: România pierde 9 miliarde de euro din TVA. ANAF nu știe unde se duc
Analistul fiscal Gabriel Biriș...
Acesta a participat la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare cu ocazia listării titlurilor de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanţelor. Oferta publică a Ministerului Finanţelor, desfăşurată în perioada 4 - 11 iulie 2025, a cuprins opt emisiuni, patru în lei şi patru în euro, dintre care două au fost dedicate donatorilor de sânge.
"Îmi aduc aminte de Fidelis-ul din mai, când am fost aici şi eram - eu de obicei sunt foarte pozitiv şi zâmbitor - dar eram foarte îngrijorat la momentul respectiv. Probabil vă aduceţi aminte. Nu ştiam exact din planurile pe care le aveam cum o să le realizăm. Din fericire, acum suntem într-un turnaround total, deci e un sentiment extrem de bun vizavi de România, o încredere...toate mediile investiţionale (...). Am avut, practic, două săptămâni de vis din perspectiva finanţării şi aici e foarte importantă cererea. Deci, a fost emisiunea de obligaţiuni, 15 miliarde, au fost pe piaţa internă, în interbancar, 11 miliarde în câteva licitaţii. De la început de lună deja ne-am atins suma pe care am anunţat-o luna asta. Fidelis şi Tezaur, ca de obicei, au fost bine subscrise şi în general este un vibe extrem de bun. Agenţiile de rating ne-au vizitat, au fost nişte întâlniri foarte bune, deci lucrurile sunt întoarse la 180 de grade şi asta e spre binele nostru, al Ministerului de Finanţe şi spre binele ţării, cred. Cred că vom ajunge la dobânzi şi spread-uri mai mici, dacă menţinem lucrurile aşa. Deja este vizibil, curba de randament în lei este foarte aproape de 7%, spread-urile sunt din ce în ce mai tide", a susţinut Nanu.
Potrivit acestuia, din perspectiva emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie s-a ajuns la "nişte cifre neaşteptate".
"Am ajuns la nişte cifre din perspectiva emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie neaşteptate, dacă e să privim puţin în urmă. Deja din finanţarea până astăzi din acest an, deci aproximativ 170 de miliarde de lei, 18% reprezintă titluri de stat pentru populaţie. Din finanţarea internă cam 31% reprezintă titlurile de stat ale populaţiei. Este enorm. Înainte nu aveam nici măcar 5%. Anul trecut aveam undeva la 20% din finanţarea internă în titluri de stat pentru populaţie. Deci, se datorează şi eforturilor noastre, dar cred că a devenit o obişnuinţă. Sunt foarte populare instrumentele, nu e o competiţie. Am tot discutat şi s-a tot discutat dacă nu atragem prea mulţi bani din sectorul bancar. Noi, la Finanţe, îi cam băgăm înapoi în piaţă, nu prea îi ţinem. Noi nu avem un cash buffer în lei, buffer-ul nostru este în valută, deci mai degrabă reţinem sumele pe care le atragem de la extern. Ba mai mult, practic sunt foarte mulţi bani care sunt introduşi din cash în sistem bancar, deci sprijină intermedierea financiară. Toate lucrurile astea sunt pozitive şi aş vrea să le subliniez din nou ca şi beneficii din perspectiva programelor de titluri de stat pentru populaţie", a adăugat el.
La rândul său, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, a remarcat că la începutul săptămânii în curs indicele general bursier la bursa de la Bucureşti se aprecia cu 0,7%, în timp ce alte burse, precum Madrid sau Milano, erau în scădere.
"Am ţinut în mod special să fiu prezent aici, la pupitrul ştirilor bune, cum îi spunem noi, a veştilor bune şi să marchez prima lansare de emisiune de titluri de stat sub mandatul domnului ministru Nazare (...). Şi dacă de multe ori bursa a fost văzută ca un barometru, eu vă pot spune că din perspectiva bursei începutul de mandat este unul de bun augur, fiindcă pe la începutul săptămânii în curs vedem că indicele general bursier se aprecia cu 0,7%, în timp ce aveam burse - Madridul scădea cu 1,2 sau Milano scădea cu 0,6, aşa că impactul la nivelul sensibilităţii investitorului în bursă a fost unul pozitiv", a subliniat el.
Ministerul Finanţelor (MF) a atras 681,3 milioane lei şi 192 milioane euro prin opt emisiuni de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS), în cadrul celei de-a şasea oferte publice derulată în acest an pe piaţa de capital.
Titlurile de stat Fidelis emise în iunie au debutat joi la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti. Următoarea ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis este estimată să înceapă în prima decadă a lunii august.
Prin intermediul celor 26 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 53,3 miliarde lei (aproape 10,8 miliarde euro), suma din care 12,3 miliarde lei (2,5 miliarde euro) au fost atrase în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul fiscal Gabriel Biriș...
România a avut două săptămâni...
Banca Națională a României a...
Primăria Sectorului 1 anunţă pe...
Guvernul schimbă regulile...
Industria românească...
Capitala face front comun...
Avertizări meteo și hidrologice...
Apa Nova Bucureşti declină...
A doua dintre cele două unităţi...
România traversează cea mai...
Ministerul Finanțelor vrea să...
Rabla Auto continuă și în 2025,...
De la 1 iulie 2025, odată cu...
Pentru al treilea an la rând,...
Peste 34.000 de locuri de muncă...
Cursul de schimb anunțat...
Persoanele impozabile care vor...
Guvernul României se alătură...
Rețeaua de drumuri naționale ar...
Prețurile carburanților în...