Românii nu renunță la credite! Câți vor să ia bani de la bănci
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Patru din zece români (44%) au în plan să contracteze un credit în următoarele şase luni, iar peste 80% dintre aceştia vor apela la acest tip de finanţare pentru a renova locuinţa sau pentru achiziţia unei maşini, relevă rezultatele unui sondaj efectuat de GfK pentru grupul britanic International Personal Finance, din care face parte şi Provident Financial România.

Cu un procentaj de 44% al celor care intenţionează să ia un credit în perioada următoare, România este depăşită la acest capitol doar de Mexic, cu 48% din totalul populaţiei. Pe continentul european, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni şi doar 11% dintre spanioli intenţionează să apeleze la creditare în următoarele şase luni.

În cazul românilor, topul motivelor pentru împrumut sunt: îmbunătăţirea locuinţei (47%), achiziţia unei maşini (44%), produsele electronice şi electrocasnice (41%), cheltuielile cu sănătatea (41%) şi cele neprevăzute (37%).

Sondajul arată că şase din 10 români alocă între 10 şi 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelaşi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri şi polonezi, 55% dintre spanioli şi 51% dintre cehi. Pe de altă parte, respondenţii din România sunt mai precauţi şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, faţă de 3% în Polonia şi chiar 8% în Lituania.

Potrivit sursei citate, opt din 10 români sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situaţia din Cehia. Pe de altă parte, doar 60% dintre lituanieni afirmă că achitarea unui împrumut este confortabilă.

De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană, în timp ce respondenţilor din Cehia le-a fost cel mai uşor să se încadreze în termenele necesare plăţii ratelor (86%), iar cel mai dificil a fost pentru cei din Ungaria (69%).

Într-o discuţie despre situaţia financiară a familiei, principalele motive pentru care românii consideră că aceasta s-a îmbunătăţit sunt creşterea salariului (62%), noi circumstanţe în familie pentru un sfert dintre cei chestionaţi şi un nou loc de muncă, pentru 18%. La polul opus, primul aspect menţionat drept cauză a înrăutăţirii situaţiei financiare este creşterea costului vieţii, în 82% dintre cazuri, urmat de schimbarea circumstanţelor familiale pentru 35%, respectiv scăderea salariului pentru 17% dintre respondenţi. Cu toate acestea, 44% dintre români consideră că situaţia financiară a familiei s-a îmbunătăţit şi doar 17% văd o tendinţă negativă.

Întrebaţi dacă discută aspectele financiare cu familia, 43% dintre români admit că vorbesc despre acest lucru doar cu soţul sau soţia, 34% implică familia în subiect, 11% adaugă şi prietenii apropiaţi în discuţie şi tot acelaşi procent optează să nu menţioneze deloc aspectele financiare. Doar 2% aduc subiectul în discuţie şi faţă de colegii de serviciu.

Când vine vorba despre familie, românii se gândesc şi la viitor: 86% cred că este important şi foarte important să existe o educaţie financiară încă de pe băncile şcolii şi optează, pe o scară a importanţei marcată de la 1 (cel mai puţin important) la 10 - cel mai important, pentru 8, 9 şi 10.

Sondajul a fost efectuat în luna octombrie, pe un eşantion de peste 3.500 de respondenţi, din şapte ţări: Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Spania şi Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel