Românii vor fi notificaţi atunci când statul le va accesa datele personale din cloudul guvernamental

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele din cloud-ul guvernamental.

Cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele lor, urmând ca accesarea datelor în cloud-ul guvernamental să fi jurnalizată, auditată, în baza unei hotărâri aprobată marţi de Guvern, a anunţat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

"Astăzi, Guvernul României a adoptat o hotărâre de Guvern foarte importantă în ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, de fapt componenta privată guvernamentală şi componenta publică, cea comercială, furnizată de companii private. România, practic, a reglementat prin această hotărâre de Guvern aspecte care sunt la frontieră. Sunt puţine state la nivelul UE care au reglementat aceste aspecte, deci, este un element de noutate. (...) E un act normativ foarte complex, a necesitat 30 de avize şi puncte de vedere şi reglementează câteva domenii importante: principiile platformei de cloud guvernamental şi modul în care cloud-ul Guvernului interacţionează cu cloud-uri furnizate de companii private, politica de clasificare a datelor, ce fel de date aparţin în cloud-ul privat guvernamental, ce fel de date pot să stea în sisteme cloud furnizate de companii private, jurnalizarea accesului la aceste date, respectiv modul în care românii vor fi informaţi, practic, în timp real atunci când statul român, instituţii ale statului le accesează datele, zona de interoperabilitate şi aşa mai departe ", a declarat Sebastian Burduja, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a subliniat că datele românilor vor fi într-un loc sigur, protejat, pe teritoriul României.

" Deci respectăm criteriul de suveranitate a datelor românilor şi toate centrele de date aferente cloud-ului guvernamental sunt şi vor fi pe teritoriul României, ele fiind implementate în orizontul anului 2026, aşa cum specifică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. De asemenea, discutăm în premieră de reglementarea accesului la date şi de jurnalizarea lui.(...) Deci, orice accesare a datelor va fi jurnalizată, auditată, iar cetăţenii români vor fi notificaţi cu privire la accesul statului român la datele lor. Deci, va fi un sistem mult mai sigur, mult mai transparent şi chiar tehnologia, iată, răspunde unor temeri vehiculate în spaţiul public cu privire la protecţia datelor românilor ", a afirmat Burduja.

Acesta s-a referit şi la aspectul privind interoperabilitatea datelor care se va realiza prin cloud-ul guvernamental.

"Probabil cel mai important element este cel de interoperabilitate. Anul trecut am adoptat în Parlamentul României Legea interoperabilităţii. Asta va permite ca în orizontul anului 2026 minim 30 de instituţii ale statului român să fie migrate în cadrul guvernamental, deci să aplicăm principiul once-only, o singură dată, să nu-i mai punem pe români pe drumuri între ghişee. Statul va solicita cetăţeanului o singură dată o anumită informaţie, după care instituţiile sunt obligate să comunice între ele şi nu să-l pună pe cetăţean pe drumuri ", a declarat Burduja.

Ministrul a punctat şi faptul că proiectul privind cloud-ul guvernamental este un proiect civil.

"Administratorul cloud-ului guvernamental este Autoritatea pentru Digitalizarea României şi rolul ADR-ul este foarte bine reliefat în această hotărâre de Guvern, este cel mai important rol în proiectul de cloud", a precizat Burduja.

Potrivit acestuia, a fost asigurată şi o componentă importantă de acces a mediului privat la acest cloud.

"Practic, invităm mediul privat să gândească, să dezvolte aplicaţii care vor fi în acest marketplace, în magazinul aferent cloud-ului guvernamental, aplicaţii care vor putea fi contractate, utilizate de autorităţile publice de nivel central, local", a transmis el.

În context, ministrul a explicat că securitatea cibernetică este asigurată de Cyberint, unitatea Serviciului Român de Informaţii, cu un rol foarte bine definit în ceea ce priveşte atacurile avansate, întrebat despre securitatea datelor din cloud-ul guvernamental.

"Şi bineînţeles că, la nivelul infrastructurii fizice, aceste centre de date sunt în administrarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale", a completat el.

Referitor la migrarea bazelor de date ale instituţiilor în cloud-ul guvernamental, Burduja a precizat că acest proces se va realiza în baza unei investiţii de 100 de milioane de euro, fonduri asigurate prin PNRR.

"Este o investiţie de peste 100 de milioane de euro de care se ocupă Autoritatea pentru Digitalizarea României. (...) Există fonduri alocate. Autoritatea pentru Digitalizarea României va scoate la licitaţie aceste servicii şi, practic, instituţie cu instituţie, vom reuşi să migrăm aceste date în Cloud-ul guvernamental. Ministerul nostru are, de pe vremea domnului ministru Boloş, un task force pentru transformare digitală. Sunt aproximativ 15 specialişti în transformare digitală care au mers deja, în ultimele nouă luni, la fiecare instituţie vizată de acest proces de migrare şi au început să documenteze ce nevoie au, cât timp va fi necesar, ce resurse. (...) Ne vom încadra în ţintele stabilite de PNRR, respectiv 30 de instituţii până la finalul anului 2026", a afirmat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel