Suceveanul care a creat lavanda de România. Câți bani scoate din planta parfumată

Autor: Ilinca Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Lavanda, supranumită și aurul mov ca urmare a câștigurilor fabuloase pe care le aduce, a început să fie cultivată și în țara noastră. George Marchidan, un tânăr inginer agronom, a creat și omologat un soi de lavandă special aclimatizat pentru România. „ Rezistă până la minus 35 de grade, cantitatea de ulei pe care o dă este foarte mare, mirosul este foarte puternic, iar parfumul plantei uscate rezistă până la 18 luni ”, a declarat antreprenorul pentru DC Business. Marchidan are planuri mari, de anul viitor vrea să devină cel mai mare producător de floare și ulei de lavandă după ce va înființa 50 de hectare de cultură cu soiul pe care l-a creat, numit lavandin.

Vânzarea uleiului de lavandă este o afacere prosperă având în vedere că este folosit în industria detergenților și a parfumurilor, dar și în zona terapeutică, în special pentru uleiurile de masaj și odorizanți. O așa oportunitate de afaceri a făcut cu ochiul și antreprenorilor români, însă cei mai mulți s-au lovit de o problemă, cumpărătorii de ulei de lavandă vor cantități mari, iar ei au producții mici. Mai puțin de 400 de hectare de teren sunt cultivate în acest moment în România cu lavandă, din care pe mai bine de o pătrime este plantat soiul omologat de George Marchidan. Antreprenorul român vinde răsad și produce și floare de lavandă, însă, deocamdată, producția se întinde numai pe trei hectare. Totuși, chiar dacă plantația este mică a făcut 40 de tone de floare și a vândut uleiul în afara țării.

Mai bănoasă decât grâul

George Marchidan spune că lavanda este o cultură foarte profitabilă pentru că de pe o suprafață mică de teren se scot de șapte-opt ori mai mulți bani decât s-ar face din porumb, grâu sau rapiță. “La acest soi, cantitatea extrasă de ulei volatil, ajunge la 10-11 Kg/tona de floare verde, iar un kilogram de ulei se vinde între 60-120 de euro, depinde de ce piață găsești”, spune antreprenorul. Uleiul de lavandă se măsoară în kilograme pentru că este foarte dens. „Noi avem deja bătută palma cu comercianți din Abu-Dhabi și din Japonia, avem cerere de ulei undeva la 5 mii de kilograme pe an”, adaugă acesta. Problema cu care se confruntă antreprenorul este legată de cantitatea mică de ulei pe care o poate produce. Din acest motiv a înființat o asociație Cooperativa Agricolă Lavandine Oil, care însă nu a funcționat. “Românii nu pot face o asociere, încearcă să se păcălească unii pe alții. Spun că produc bio și când fac analizele la ulei văd că nu are caracteristicele respective”, explică agronomul. Din acest motiv în asociație au mai rămas numai câțiva oameni de afaceri serioși.

Planuri pentru 2019

Antreprenorul intenționează să planteze lavandină pe 50 de hectare într-un singur loc, în județul Suceava. “Vom cumpăra și un cazan pentru ulei care costă 25.000 de euro”, spune Marchidan. Firma pe care a înființat-o, MIG Flavor SRL, realizează din lavandă peste 95% din cifra de afaceri. “Anul trecut am avut o cifră de afaceri de 50 de mii de euro, dar acest an a fost mai slab, am obținut numai 25 de mii de euro, vremea nu ne-a permis să recoltăm lavanda, când recoltam jumătate din floare se scutura ca urmare a excesului de apă”, spune Marchidan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik

pixel