Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Vânzarea uleiului de lavandă este o afacere prosperă având în vedere că este folosit în industria detergenților și a parfumurilor, dar și în zona terapeutică, în special pentru uleiurile de masaj și odorizanți. O așa oportunitate de afaceri a făcut cu ochiul și antreprenorilor români, însă cei mai mulți s-au lovit de o problemă, cumpărătorii de ulei de lavandă vor cantități mari, iar ei au producții mici. Mai puțin de 400 de hectare de teren sunt cultivate în acest moment în România cu lavandă, din care pe mai bine de o pătrime este plantat soiul omologat de George Marchidan. Antreprenorul român vinde răsad și produce și floare de lavandă, însă, deocamdată, producția se întinde numai pe trei hectare. Totuși, chiar dacă plantația este mică a făcut 40 de tone de floare și a vândut uleiul în afara țării.
Mai bănoasă decât grâul
George Marchidan spune că lavanda este o cultură foarte profitabilă pentru că de pe o suprafață mică de teren se scot de șapte-opt ori mai mulți bani decât s-ar face din porumb, grâu sau rapiță. “La acest soi, cantitatea extrasă de ulei volatil, ajunge la 10-11 Kg/tona de floare verde, iar un kilogram de ulei se vinde între 60-120 de euro, depinde de ce piață găsești”, spune antreprenorul. Uleiul de lavandă se măsoară în kilograme pentru că este foarte dens. „Noi avem deja bătută palma cu comercianți din Abu-Dhabi și din Japonia, avem cerere de ulei undeva la 5 mii de kilograme pe an”, adaugă acesta. Problema cu care se confruntă antreprenorul este legată de cantitatea mică de ulei pe care o poate produce. Din acest motiv a înființat o asociație Cooperativa Agricolă Lavandine Oil, care însă nu a funcționat. “Românii nu pot face o asociere, încearcă să se păcălească unii pe alții. Spun că produc bio și când fac analizele la ulei văd că nu are caracteristicele respective”, explică agronomul. Din acest motiv în asociație au mai rămas numai câțiva oameni de afaceri serioși.
Planuri pentru 2019
Antreprenorul intenționează să planteze lavandină pe 50 de hectare într-un singur loc, în județul Suceava. “Vom cumpăra și un cazan pentru ulei care costă 25.000 de euro”, spune Marchidan. Firma pe care a înființat-o, MIG Flavor SRL, realizează din lavandă peste 95% din cifra de afaceri. “Anul trecut am avut o cifră de afaceri de 50 de mii de euro, dar acest an a fost mai slab, am obținut numai 25 de mii de euro, vremea nu ne-a permis să recoltăm lavanda, când recoltam jumătate din floare se scutura ca urmare a excesului de apă”, spune Marchidan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...