Românul la masă. INS a stabilit care sunt alimentele de bază

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Mai puține legume și fructe
Mai puține legume și fructe
Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate categoriile de români, anul trecut consumul mediu lunar fiind de 8 kilograme, adică 96,5 kilograme de persoană pe an, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Totodată, consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2018, de 3,60 kg, în creştere faţă de anul 2017. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,84 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07 kg/persoană.

Consumul de lapte a fost, în anul 2018, în medie lunar, de 5,63 litri/persoană (5,77 litri/persoană în 2017). În anul 2018, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (6,21 litri/persoană în 2017 şi 6,08 litri/persoană în 2018), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,12 litri/persoană în 2017 şi 4,26 litri/persoană în 2018).

Consumul de brânzeturi şi smântână este mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,66 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,08 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,24 kg/persoană).

Citește și Monitorul Preţurilor Produselor Alimentare, lansat azi

Cartoful este un aliment care se consumă în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.

Consumul de legume şi conserve din legume a fost, în anul 2018, de 8,08 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,09 kg/persoană. Ca şi în cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferenţiază cel mai mult în funcţie de mărimea şi componenţa gospodăriei. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,35 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,07 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,01 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (5,65 kg/persoană)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai

pixel