Rușii construiesc un ”MONSTRU al mărilor”. Ce știu americanii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Poate purta rachete și transporta 100 de soldați
Poate purta rachete și transporta 100 de soldați
Este vorba despre un akranoplan, un fel de hidroavion, o combinație între o barcă cu motor și un avion, dar care, potrivit publicației americane We Are the Mighty, va deveni un adevărat ”monstru al mărilor”. 

Ekranoplanul Ciaika A-050 va fi dat în exploatare anul acesta. Astfel de aparate nu reprezintă o noutate în Rusia. În vremurile sovietice, aceste ekranoplanuri ajunseseră un fel de obsersie pentru autorități care le doreau cât mai mari, mai impresionante, mai bine echipate cu armament performant.

Spre deosebire de predecesorii săi, Ciaika A-050 va pune bazele unei noi generații de astfel de hidroavioane, realizate din materiale dintre cele mai avansate. Prin urmare, scrie publicația americană, ekranoplanul va cântâri numai 50 de tone și va putea găzdui la bord 100 de militari și nouă tone de încărcătură.

Aparatul se va deplasa nu numai pe apă și deasupra ei, dar și pe gheață și teren de stepă fără denevelări, cu o viteză de până la 450 kilometri pe oră grație motoarelor sale de avion.

Citește și Mega-bombă. China începe anul în forță! VIDEO

Merită precizat că în 2027 urmează să fie lansat alt ekranoplan rusesc, Orlan, și care potrivit oficialilor de la Moscova, va fi echipat cu rachete și va fi utilizat la monitorizarea zonelor maritime. ”Principalul obiectiv va fi supravegherea căii maritime nordică (Oceanul Arctic/mările Barents, Kara, Laptev, Siberia de Est, Ciukotsk/ și Marea Bering), unde infrastructura noastră nu este foarte dezvoltată”, precizau, recent, responsabili ai ministerului rus al Apărării.

Prin anii 1960, sovieticii au construit ”Monstrul caspic”, un ekranoplan capabil să dezvolte o viteză de 500 kilometri pe oră la o altitudine care îl făcea, atunci, nedetectabil de radare. Aparatul avea o anvergură a aripilor de 37 de metri, o lungime de peste 90 de metri și cântărea 550 de tone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel