Rubla a cedat și scade la cel mai mic nivel din ultimile șapte luni

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Rusia a obținut un nou aliat economic. Cetățenii acestui stat au posibilitatea de a plăti folosind rublele rusești
Rusia a obținut un nou aliat economic. Cetățenii acestui stat au posibilitatea de a plăti folosind rublele rusești
Rubla începe să resimtă sancțiunile internaționale impuse după invadarea Ucrainei declanșată de Vladimir Putin la începtul acestui an.

După luni de zile în care a rezistat în fața sancțiunilor severe ale occidentului, rubla rusească a cedat în cele din urmă, trecând luni de 68 de dolari americani, un minimum al ultimelor șapte luni, un efect al scăderii prețului țițeiului, precum și a temerilor că sancțiunile impuse petrolului rusesc ar putea afecta veniturile din exporturile țării, relatează Reuters. 

Rubla a scăzut cu până la 5,3% față de dolar, la 68,02 în sesiunea intraday de luni, cel mai scăzut nivel din 11 mai. De asemenea, moneda rusă a pierdut 4,2% față de euro, ajungând la 72,00, cel mai slab nivel din 6 mai, și a pierdut 5% față de yuan, ajungând la 9,74, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iulie. Acțiunile rusești au fost, de asemenea, afectate, indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 5,4%, la 982,8 puncte, un minimum al ultimelor peste două luni. 

Prețurile relativ scăzute ale petrolului, precum și plafonul de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc au exercitat presiuni asupra rublei. "Dacă rubla se menține peste 65 (ceea ce s-ar putea întâmpla dacă exportatorii rămân inactivi în ciuda impozitelor și a plăților de dividende care se anunță), am putea să o vedem trecând în intervalul 67-70 în scurt timp", spun analiștii ruși ai  SberCIB Investment Research într-o notă preluată de Reuters. 

În luna mai, rubla s-a întărit până la niveluri nemaiîntâlnite din 2018, crescând cu 16% față de dolar și cu aproape 150% de când a atins minimul la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost o aberație gravă, deoarece, în mod normal, monedele urmează economiile în sus sau în jos. 

Cu toate acestea, măsurile luate de Moscova au forțat cumpărările și au limitat vânzările și au împins moneda mai sus; de fapt, atât de sus încât a început să cântărească asupra economiei Rusiei. Guvernul a contracarat prin măsuri de slăbire a monedei, inclusiv prin scăderea ratelor dobânzii de la 14% la 11%, pentru a face mai puțin atractivă deținerea monedei și, de asemenea, prin relaxarea controlului de capital care impunea companiilor să schimbe 80% din veniturile în valută străină în ruble. 

Cu toate acestea, se așteaptă ca un anumit sprijin viitor pe termen scurt să ajute la susținerea monedei rusești atunci când plățile de taxe vor ajunge la scadență la sfârșitul lunii și când exportatorii vor începe să își convertească veniturile în ruble, potrivit analiștilor citați de Reuters. 

Citește și:

Cea mai mare bancă rusească, eliminată de UE din SWIFT. Al șaselea pachet de sancțiuni, aprobat de bloc

Țările membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să elimine Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, din sistemul internațional de plăți SWIFT, în timp ce blocul pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

Restricțiile propuse vizează, de asemenea alte două bănci: Credit Bank of Moscow și Banca Agricolă Rusă, potrivit unor surse citate de Bloomberg. UE, SUA și Marea Britanie au interzis deja mai multor bănci din Rusia să utilizeze SWIFT.

UE cruță deocamdată Gazprombank, care se ocupă de plățile europene pentru gazul rusesc. Președintele rus Vladimir Putin a impus noi condiții de plată pentru companiile europene, care includ deschiderea unui cont în ruble la Gazprombank. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel