Rupert Murdoch vrea să-și refacă imperiul media, reunind Fox și News Corp
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rupert Murdoch, unul dintre cei mai influenți oameni din lume
Rupert Murdoch, unul dintre cei mai influenți oameni din lume
Din nou împreună, după o despărțire de nouă ani, cam așa poate fi descrisă intenția magnatului Rupert Murdoch.

Considerat unul dintre cei mai influenți oameni din lume, miliardarul american analizează opțiunile de re-fuzionare a Fox Corp și News Corp, refăcând, astfel, un imperiu media pe care tot el l-a divizat în urmă cu nouă ani, în 2013. 

News Corp, proprietarul cotidianului The Wall Street Journal, a anunțat că a fost creat un comitet special format din membri ai consiliului de administrație pentru a analiza posibilitatea unei astfel de tranzacții. La fel a procedat și Fox Corp. Cu toate acestea, nu există certitudin că se va ajunge la un acord, au ținut să sublinieze cele două companii. O precizare care are, mai degrabă, darul a preveni eventuale evoluții nedorite la burse. 

Schimbări dramatice după despărțire

De la despărțirea lor, în urmă cu aproape un deceniu, cele două companii au suferit schimbări dramatice. Fox a vândut majoritatea activelor sale de divertisment către Walt Disney Co. în 2019 și se concentrează, în mare parte, pe radiodifuziune și televiziune prin cablu, cu flagship-ul Fox News Channel. Deține, de asemenea, serviciul de streaming Tubi. În ceea ce privește News Corp, compania s-a extins în domenii noi, precum serviciile imobiliare online. 

O combinație a celor două entități i-ar permite lui Murdoch să consolideze conducerea imperiului său media și să reducă din costuri. Discuțiile au loc în contextul în care audiența se reduce atât pentru presa scrisă, cât și pentru televiziunea prin cablu, deoarece cititorii și telespectatorii recurg la rețelele de socializare, la știri online și serviciile de streaming informațiile pe care le doresc și emisiunile de divertisment pe care le urmăresc. 

Nu există nici o certitudine

Anunțul nu va avea niciun impact asupra operațiunilor curente ale News Corp, a precizat directorul general Robert Thomson într-o notă internă adresată angajaților și pe care a obținut-o CNBC. "Aș dori să subliniez că, în acest moment, comitetul special nu a luat nicio decizie și nu există nicio certitudine că din această evaluare va rezulta vreo tranzacție", a scris el.

De asemenea, Thomson le-a cerut angajaților să nu speculeze cu privire la potențiala tranzacție și să nu facă niciun comentariu oficial către mass-media, acționari sau clienți.

Proces de defăimare 

Vestea vine, de asemenea, în contextul în care Fox Corp. și Fox News se confruntă cu un proces de defăimare în valoare de 1,6 miliarde de dolari intentat de Dominion Voting Systems. Dominion susține că Fox News și Fox Business au făcut afirmații false potrivit cărora aparatele de vot ale firmei ar fi măsluit rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 între Donald Trump și Joe Biden.

CNBC a contactat Fox și News Corp. pentru comentarii. "Nici compania, nici Comitetul Special nu intenționează să comenteze sau să dezvăluie alte evoluții privind activitatea Comitetului Special, decât în cazul în care va considera oportun să ofere detalii și dacă acest lucru se va dovedi, la un moment dat, necesar", a precizat News Corp. într-o declarație.

Murdoch, în vârstă de 91 de ani, a divizat Fox și News Corp. în 2013. El este președintele Fox și președinte executiv al News Corp. Fiul său, Lachlan Murdoch, este CEO al Fox și co-președinte executiv al News Corp.

Familia Murdoch deține 42% din drepturile de vot la Fox și 39% din drepturile de vot la News Corp, potrivit WSJ. Valoarea de piață a Fox este estimată la aproximativ 17 miliarde de dolari, cea a News Corp. fiind apreciată la circa 9 miliarde de dolari, judecând după valoarea acțiunilor de la închiderea pieței de vineri. Acțiunile de clasă A ale News Corp. au crescut cu peste 3% după orele de tranzacționare, în timp ce acțiunile de clasă A ale Fox abia dacă s-au mișcat.

News Corp. include, de asemenea, editorul de cărți HarperCollins, publicația de scandal New York Post și instituții de presă din Marea Britanie și Australia, țara de origine a lui Murdoch. De asemenea, printre participațiile Fox se numără și rețeaua de televiziune Fox, care difuzează "The Simpsons" și meciurile NFL.

Citește și Fuziune în stil american! 24,6 miliarde dolari pentru a crea un gigant

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel