Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Jean-Pierre Thomas (61 de ani) a fost cooptat în conducerea Rusal în urmă cu șase luni. El a fost anterior managing partner la banca de investiții Lazard, iar în 2009 a fost numit în board-ul producătorului francez de metale Recyclex.
Numirea lui Thomas și celelalte măsuri de reorganizare a Rusal și firmei-mamă En+ menite să reducă controlul pe care îl exercită Oleg Deripaska vor fi reexaminate peste 30 de zile de către Congresul Statelor Unite în vederea ridicării sancțiunilor.
”Dl. Thomas are o experiență aprofundată în relațiile cu Rusia, ocupându-se de câteva proiecte care au impulsionat cooperarea dintre Franța și Rusia”, a anunțat Rusal.
Fostul președinte al Consiliului de Administrație, Matthias Warnig, și-a anunțat miercuri demisia, care era una dintre condițiile Trezoreriei SUA pentru ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor la care miliardarul rus Oleg Deripaska deține acțiuni.
Citește și:
Rusia face concesii SUA pentru evitarea sancțiunilor
Trezoreria Statelor Unite a anunțat, săptămâna trecută, că va ridica sancțiunile impuse companiilor la care deține acțiuni Oleg Deripaska, după acesta a acceptat să-și reducă participațiile la firmele la care este coproprietar. Anunțul a scăzut prețul aluminiului la cel mai redus nivel din ultimele șase luni, dar a crescut apreciabil acțiunile companiei Rusal.
"Aceste companii s-au angajat să reducă în mod semnificativ participaţia deţinută de Deripaska precum şi controlul exercitat de acesta", a informat Trezoreria SUA într-un comunicat de presă.
Conform acordului convenit de Oleg Deripaska cu Trezoreria SUA, oligarhul rus îşi va reduce participaţia la En+ şi Rusal până sub pragul de 50%. În plus, Consiliile de Administraţie ale En+ şi Rusal vor fi restructurate astfel că jumătate din boardul En+ va fi compus din cetăţeni americani sau britanici.
În luna aprilie, Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva lui Deripaska, Rusal, En+ şi a altor companii la care miliardarul rus deţine acţiuni, citând "acţiunile maligne" ale Rusiei, ceea ce a provocat turbulenţe pe piaţa mondială a aluminiului. Însă după lobby-ul guvernelor europene, Washingtonul a decis să amâne punerea în aplicare a sancţiunilor şi a demarat discuţiile cu echipa lui Deripaska cu privire la eliminarea firmelor Rusal şi En+ de pe lista companiilor sancţionate. În schimb, Deripaska va fi vizat în continuare de sancţiunile americane.
Grupul Rusal este al doilea mare producător mondial de aluminiu după grupul chinez Hongqiao.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...