Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
În ciuda relatărilor pe scară largă despre problemele cu care se confruntă forțele lui Vladimir Putin în Ucraina, soldaților ruși din această țară li s-ar fi spus de către superiori că războiul trebuie să se încheie până la 9 mai, scrie Sky News
Armata ucraineană afirmă că există "o activitate de propagandă constantă desfășurată în rândul personalului forțelor armate ale Federației Ruse", care se referă la această dată - "Ziua Victoriei", care marchează campania de succes a Rusiei din cel de-al Doilea Război Mondial printr-o paradă la Moscova, citează Mediafax.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a vorbit despre companiile româneşti afectate de război şi de sancţiunile impuse Rusiei, arătând şi care este nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Ucraina, Rusia şi Belarus.
"Vă dau câteva cifre ca să înţelegeţi nivelul schimburilor comerciale: pe relaţia România-Ucraina discutăm de schimburi comerciale anuale undeva la aproape 1,4 miliarde de dolari, din care exportăm către ei 525 de milioane de dolari şi importăm 850 de milioane. România-Rusia: volumul total al schimburilor comerciale 4,6 miliarde de dolari; exportăm către Rusia 1,14 miliarde de dolari – asta presupune că anumite companii care produceau pentru piaţa rusă nu vor mai produce, vor trebui să-şi găsească alte pieţe de desfacere – şi importam în general materii prime şi materiale de 3,47 miliarde de dolari. Pe relaţia cu Belarus, dimensiunea schimburilor e mai mică, 140 de milioane de dolari, dintre care exporturi aveam 33 de milioane si importuri 107 milioane.
Evident că toate aceste companii din România vor trebui să găsească soluţii pe termen scurt. Pe de o parte în ceea ce priveşte aprovizionarea, trebuie căutate în alte părţi, iar cele care vindeau pe acele pieţe – în general produse finite – vor trebui, la rândul lor, să-şi găsească alţi clienţi. Lucru care nu e simplu deloc.
Vă dau o veste foarte proastă: România a renunţat în anul 1997, o dată cu formarea Cabinetului Ciorbea, să aibă în structura guvernamentală un Minister al Comerţului. Toate ţările civilizate au aşa ceva, cu responsabilităţi clare de a sprijini companiile româneşti pentru a putea intra pe pieţe. România, pe comerţ, mai are o direcţie în Ministerul Economiei. Nimeni nu-i întreabă de sănătate...", a declarat Dumitru Costin la DC News, la emisiunea realizată de Răzvan Dumitrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...