Rusia a intrat în cea mai lungă recesiune din toate timpurile
Autor: Oana Pavelescu | 12 aug 2022, 13:17
Banca Centrala a Rusiei
Banca Centrala a Rusiei
Invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina a aruncat economia Rusiei cu patru ani în urmă în doar primele trei luni ale anului de după atac, ceea ce o plasează pe calea uneia dintre cele mai lungi recesiuni înregistrate vreodată.

Într-un calcul sumbru, războiului pentru Rusia a dus o economie care prindea viteză la începutul anului 2022 într-o contracție în al doilea trimestru. Datele care vor fi publicate vineri vor arăta că produsul intern brut s-a contractat pentru prima dată în mai mult de un an, scăzând cu 4,7% pe an, potrivit prognozei medii a 12 analiști intervievați de Bloomberg.

"Economia va renunța la patru ani de creștere, revenind la dimensiunea din 2018 în al doilea trimestru. Ne așteptăm ca această contracție să încetinească până în trimestrul al patrulea, cu o politică monetară mai relaxată care să susțină cererea. Cu toate acestea, economia va mai pierde încă 2% în 2023, deoarece interdicția energetică europeană va deprima exporturile”, a explicat Alexander Isakov, economist pentru Rusia. 

Șocul sancțiunilor internaționale cauzate de război a perturbat comerțul și a paralizat industrii precum cea a producției de automobile, în timp ce cheltuielile de consum au fost gripate. Deși declinul economiei se dovedește până acum mai puțin abrupt decât se credea inițial, banca centrală estimează că prăbușirea se va agrava în trimestrele următoare și nu se așteaptă la o redresare până în a doua jumătate a anului viitor.

"Criza se deplasează pe o traiectorie foarte lină", a declarat Evgeny Suvorov, economist principal pentru Rusia la CentroCredit Bank. "În cel mai bun caz, economia va atinge punctul cel mai scăzut până la jumătatea anului 2023".

Banca Rusiei a acționat pentru a limita bulversarea piețelor și a rublei prin controale de capital și creșteri abrupte ale ratelor dobânzii. S-a revenit la un calm suficient pentru a anula multe dintre aceste măsuri. Vineri, banca centrală își va prezenta perspectivele de politică pentru următorii trei ani, cu o informare din partea viceguvernatorului Alexey Zabotkin.

Stimulentele fiscale și rundele repetate de relaxare monetară din ultimele luni au început, de asemenea, să își facă efectul, atenuând impactul sancțiunilor internaționale. Extracția de petrol și-a revenit, iar cheltuielile gospodăriilor au dat semne de stabilizare.

Acest răspuns a asigurat o aterizare mai ușoară pentru o economie care, la un moment dat, analiștii se așteptau să se contracte cu 10% în al doilea trimestru. Economiștii de la bănci precum JPMorgan Chase & Co. și Citigroup Inc. și-au îmbunătățit de atunci perspectivele și văd acum o scădere a producției de până la 3,5% în întregul an.

Chiar și așa, Banca Rusiei preconizează că PIB-ul se va contracta cu 7% în acest trimestru și posibil chiar mai mult în ultimele trei luni ale anului. Aceasta estimează că economia s-a contractat cu 4,3% în al doilea trimestru. 

Blocajul privind livrările de energie către Europa ridică noi riscuri pentru economie. Scăderile lunare ale producției de petrol vor începe încă din luna august, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, care preconizează că producția de țiței a Rusiei va scădea cu aproximativ 20% până la începutul anului viitor.

"Prăbușirea din 2022 va fi mai puțin profundă decât se aștepta în aprilie", a declarat banca centrală într-un raport privind politica monetară din această lună. "În același timp, impactul șocurilor de aprovizionare ar putea fi mai extins în timp".

Citește și: Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe