Litiul, cunoscut sub numele de „aur alb,” este un component vital pentru bateriile utilizate în vehicule electrice și alte dispozitive, iar rezervele semnificative ale Ucrainei erau văzute ca un sprijin strategic pentru autonomia energetică a Europei.
Rusia ocupă zăcăminte critice
Pe 11 ianuarie, Rusia a revendicat controlul asupra localității Shevchenko din regiunea Donețk, una dintre cele mai mari zone cu zăcăminte de litiu din Ucraina. Ucraina deține aproximativ 500.000 de tone de litiu neexploatat, conform studiilor geologice, fiind una dintre cele mai mari rezerve din Europa.
„Invazia rusă nu a avut ca obiectiv principal capturarea acestor resurse, dar bogățiile minerale ale Ucrainei sunt, fără îndoială, o motivație secundară,” a declarat Rod Schoonover, expert în securitate națională și fondator al Ecological Futures Group.
Impact asupra Europei
Uniunea Europeană depune eforturi pentru a-și reduce dependența de furnizori externi, inclusiv China, și pentru a asigura o aprovizionare locală cu materiale critice precum litiul. Ucraina, cu rezervele sale substanțiale și proximitatea geografică, era considerată un partener strategic pentru Europa.
„Invazia rusă a perturbat orice progres în utilizarea rezervelor Ucrainei, dar, dacă stabilitatea va fi restabilită, aceste resurse ar putea deveni fundamentale pentru autonomia strategică a Europei,” a adăugat Schoonover.
Importanță strategică în creștere
Ucraina nu este doar o țară cu rezerve bogate de litiu, ci și o sursă importantă de alte minerale valoroase, precum metalele rare, care joacă un rol crucial în economia globală. Capturarea acestor resurse de către Rusia subliniază provocările geopolitice pe care Europa le va întâmpina în tranziția sa către energia verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...