Rusia a urcat pe locul doi în lume în ceea ce priveşte volumul extracţiei de petrol

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Cifre oficiale despre volumul extracţiei de petrol. 

Rusia s-a clasat, în iunie 2022, pe locul al doilea în lume în ceea ce priveşte volumul extracţiei de petrol. Locul întâi şi al treilea au fost ocupate de Statele Unite ale Americii şi, respectiv, Arabia Saudită, rezultă din datele RosStat. Astfel, în iunie, Rusia şi-a crescut producţia la 10,667 milioane barili pe zi, în timp ce Arabia Saudită a extras 10,646 milioane barili/zi, iar SUA - 12,04 milioane barili/zi. În mai 2022, Federaţia Rusă a extras 10,171 milioane barili/zi faţă de 11,595 milioane barili/zi de către SUA şi 10,538 milioane barili/zi de către Arabia Saudită.

În aprilie, producţia rusă a fost de 10,003 milioane barili/zi, faţă de 11,652 milioane barili/zi în SUA şi 10,441 milioane barili/zi în Arabia Saudită. În total, în perioada ianuarie-iunie 2022, Rusia a extras 263,3 milioane de tone de petrol, ceea ce este cu 3,3% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, în iunie, extracţia de petrol în Federaţia Rusă a crescut în termeni anuali cu 2,7% - până la 43,8 milioane de tone, transmite Rador.

 

Citeşte şi: Petrolul marca Brent a sărit de 100 dolari/baril. Iar va fi jale la benzinării

 

Motorina s-a scumpit deja în România, dar nu ca urmare a creșterii prețurilor la petrol. Dacă valoarea ”aurului negru” va continua să urce, nu este exclus ca tarifele afișate la benzinării să o ia din nou razna spre disperarea șoferilor. 

De ce au crescut din nou cotațiile, în condițiile în care, în urmă cu doar câteva zile, mulți analiști au vorbit despre o fermă tendință de scădere? OPEC+ pare să fie de vină. Oricum, tot s-ar fi găsit ceva care să justifice această schimbare de trend. 

Cert este că prețul petrolului Brent cu livrare în octombrie la bursa londoneză ICE Futures Exchange a trecut de 101 dolari pe baril, pentru prima dată din 3 august. Evoluție similară și la New York Mercantile Exchange, unde țițeiul american WTI a urcat la 94,5 dolari pe baril.

În ceea ce privește cartelul petrolului, surse din cadrul organizației au declarat pentru Reuters că o reducere a cotelor de producție evocată de e Arabia Saudită nu pare iminentă și ar putea coincide cu revenirea Iranului pe piețele petroliere dacă acordul nuclear iranian din 2015 va fi reactivat. 

Cu ochii pe OPEC

Arabia Saudită a declarat luni că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) ar putea reduce producția pentru a echilibra o piață pe care a numit-o "schizofrenică".  "Opec+ trebuie să se pregătească pentru reluarea livrărilor de petrol iranian după ridicarea sancțiunilor", a declarat una dintre sursele Reuters.

Un oficial american de rang înalt a anunțat anterior că Teheranul a renunțat la unele dintre cererile sale cheie pentru relansarea Planului comun de acțiune, semnat la Viena în 2015. Iranul nu este constrâns de acordul existent între membrii Opec+ privind limitarea livrărilor de petrol.

Teheranul ar putea începe să vândă o parte din stocurile sale de petrol imediat ce sancțiunile vor fi ridicate, au declarat sursele. Opec+ a decis în iunie să crească producția lunară cu 648.000 de barili pe zi (bpd) în iulie și august și a anunțat că își va majora țintele de producție din septembrie cu 100.000 bpd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel