Se încing iar spiritele. Rusia cere investigație la Nord Stream

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rușii acum cer investigație internațională în cazul exploxiilor de la conducta Nord Stream 1
Rușii acum cer investigație internațională în cazul exploxiilor de la conducta Nord Stream 1
Rusia solicită o anchetă internațională privind sabotajul Nord Stream după ce un jurnalist american de investigații a scris că Statele Unite s-ar afla în spatele exploziilor conductelor de gaz din toamna anului trecut, a declarat joi președintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

Miercuri, jurnalistul american de investigații Seymour Hersh a scris pe blogul său, într-o postare intitulată "How America Took Out The Nord Stream Pipeline", că SUA au plantat explozibili pe fundul Mării Baltice pentru a arunca în aer gazoductele.   

Comentând postarea, Volodin s-a referit la afirmații ca fiind "fapte" și a spus că acestea ar trebui să stea la baza unei anchete internaționale.

"Faptele publicate ar trebui să devină baza unei investigații internaționale, aducându-l pe Biden și pe complicii săi în fața justiției, precum și plătind compensații țărilor afectate de atacul terorist", a postat Volodin pe Telegram, numindu-l pe președintele american Joe Biden "un terorist care a ordonat distrugerea infrastructurii energetice a partenerilor săi - Germania, Franța și Olanda".

Miercuri, Casa Albă a respins afirmațiile din postarea de pe blogul lui Hersh ca fiind "complet false și complet fictive".

Diverse anchete privind exploziile de la Nord Stream de la sfârșitul lunii septembrie continuă, pe fondul acuzațiilor Rusiei că unele servicii de informații occidentale "ascund ceva". 

Refuzul Suediei de a împărtăși informații despre sabotajul de la Nord Stream este "derutant", iar reținerea rezultatelor anchetei înseamnă că "autoritățile suedeze ascund ceva", a declarat luna trecută purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Urme de explozibili au fost găsite în apropierea locurilor unde au avut loc exploziile la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică, a declarat Suedia în noiembrie, precizând că incidentul a fost un "sabotaj grosolan".

Nord Stream 2 nu a fost niciodată pus în funcțiune după ce Germania a eliminat procesul de certificare după invazia rușilor în Ucraina. La rândul său, Rusia a oprit Nord Stream 1 pe termen nelimitat la începutul lunii septembrie, invocând imposibilitatea de a repara turbinele de gaz din cauza sancțiunilor occidentale. 

Citește și:

Scurgerea de gaze din Nord Stream, nou dezastru climatic. Cât metan s-a eliberat în atmosferă

Incidentul care a dus la scurgerea unei uriașe cantități de gaze din gazoductele Nord Stream coincide în mod straniu cu inaugurarea unui nou gazoduct ”Baltic Pipe”, care alimentează Danemarca și Polonia cu gaze extrase din Norvegia.

Una dintre cele trei zone afectate de eliminarea gazelor are un diametru pe 700 de metri în Marea Baltică și unde apa pare că fierbe din cauza metanului care încă se scurge din gazoductele Nord Stream și indică un dezastru climatic.

Oamenii de știință se străduiesc să afle cât de mult metan, unul dintre cele mai poluante gaze cu efect de seră, a scăpat în atmosferă. Teama este că ar putea fi una dintre cele mai grave scurgeri de gaz din toate timpurile.

Cauza celor trei fisuri aproape simultane ale conductelor nu a fost confirmată, dar oficialii germani și americani au declarat că incidentul pare a fi un sabotaj. 

În timp ce conducta Nord Stream 1 au fost oprită - iar Nordstream 2 nici măcar nu începuse să funcționeze - toate conțineau gaze naturale sub presiune, în marea lor majoritate metan. Citește mai mutl AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel