Rusia cumpără tehnologie militară din UE cu zeci de milioane de euro în pofida sancțiunilor

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Statele Uniunii Europene încă nu fac suficient pentru a împiedica Rusia să pună mâna pe tehnologiile sancționate pentru a le folosi în armament în războiul împotriva Ucrainei, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune, scrie Bloomberg.

Zeci de milioane de euro din comerțul cu bunuri interzise continuă să provină chiar din blocul comunitar, în ciuda multiplelor runde de sancțiuni, a declarat un oficial, pe baza evaluărilor interne ale fluxurilor comerciale.

Aproape un sfert din cele 450 de milioane de euro (488 de milioane de dolari) din așa-numitele articole de înaltă prioritate care au ajuns în Rusia din UE în primele nouă luni ale anului trecut au fost expediate direct din Europa. Rusia a importat în cea mai mare parte restul prin țări terțe, potrivit oficialului, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta informații private.

Turcia, Emiratele Arabe Unite, Serbia și China s-au numărat printre țările implicate în comerțul care a ocolit sancțiunile UE, precum și statele vecine Rusiei, inclusiv Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan și Armenia. În timp ce datele arată că schimburile comerciale oficiale directe ale UE cu Rusia în ceea ce privește bunurile sensibile s-au prăbușit după începerea războiului, exporturile acestor bunuri din blocul comunitar către țări terțe au crescut brusc pentru a umple complet golul.

Apelul UE către statele membre de a înăspri controlul exporturilor vine în contextul în care războiul se află în al treilea an, iar forțele rusești aflate în ofensivă împotriva trupelor ucrainene se confruntă cu aprovizionarea din ce în ce mai redusă cu muniții. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este nevoie de o decizie din partea Congresului SUA privind un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari în termen de o lună.

Reticențe

În ultimele luni, UE și aliații săi și-au concentrat o mare parte din activitatea de aplicare a sancțiunilor pe o listă de elemente "comune de mare prioritate". Acestea includ zeci de piese, componente și tehnologii avansate, cum ar fi semiconductori și electronice, care au fost găsite în rachete și alte sisteme militare folosite de Rusia împotriva Ucrainei sau care sunt esențiale pentru producerea lor.

Acțiunile blocului pentru aplicarea sancțiunilor au inclus restricții la export pentru companiile din țări terțe, precum și acțiuni diplomatice în aceste națiuni, cerându-le să reducă reexporturile către Rusia. UE și-a luat, de asemenea, competențe care i-ar permite să interzică exporturile de bunuri sancționate către o țară în cazurile cele mai flagrante, deși unele state membre s-au împotrivit până în prezent utilizării acestui instrument.

Școala de Economie de la Kiev a raportat în ianuarie că Rusia a importat bunuri pentru război în valoare de 8,77 miliarde de dolari - o listă similară cu cea a articolelor de înaltă prioritate ale UE - între ianuarie și octombrie anul trecut.

Citește și: De ce Rusia nu-și permite nici să câștige și nici să piardă războiul din Ucraina

Comerțul prin terți

Cea mai mare parte a acestui comerț are loc prin intermediul unor rețele de mii de companii mici din afara UE - marea majoritate având sediul în China - și adesea prin mai multe etape în diferite jurisdicții, a raportat anterior Bloomberg.

Livrările sunt greu de urmărit, deoarece implică în mod regulat lanțuri de furnizori multipli și, uneori, revânzători care pot apela la stocuri mai vechi.

Cu toate acestea, evaluarea internă a UE sugerează că o parte din comerț provine din interiorul blocului comunitar. Potrivit oficialilor, statele membre - care sunt responsabile de aplicarea sancțiunilor - și companiile, cu bună știință sau fără să știe, fac prea puțin pentru a opri acest fenomen.

Datele au sugerat, de asemenea, că filialele și subcontractorii unor firme europene care operează în străinătate produc articole sancționate și le exportă în Rusia prin intermediari din țările intermediare, potrivit unui oficial.

Marii producători au declarat în repetate rânduri că respectă toate regulile privind sancțiunile și că nu exportă în Rusia.

Portițe de scăpare

Normele UE permit unele excepții pentru exportul către Rusia a așa-numitelor bunuri cu dublă utilizare - un grup mai larg de articole care pot fi utilizate atât în scopuri militare, cât și civile - din motive precum nevoile umanitare, urgențele sanitare, dezastrele naturale și utilizarea medicală.

Între invazia Rusiei din februarie 2022 și decembrie anul trecut, au fost acordate licențe în valoare de peste 560 de milioane de euro (607 milioane de dolari) de către o duzină de state membre, inclusiv Germania, Franța și Italia, a declarat oficialul. În aceeași perioadă, au fost respinse cereri în valoare de peste 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari).

Scutirile nu se aplică pentru exporturile de bunuri către industria de apărare a Rusiei și alte sectoare sensibile, cum ar fi energia și aviația, potrivit orientărilor UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel