Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Publicația rusă Lenta.ru susține că gazul de pe bursele europene este mai scump decât în contractele pe termen lung cu Gazprom din Rusia și, prin urmare, livrările cresc din nou până la un nivel care nu a mai fost văzut din august 2022.
Vladimir Demidov, un analist din sectorul energetic citat de Lenta.ru, susține că livrările de gaze rusești către Europa cresc din nou datorită atractivității economice mai mari a contractelor pe termen lung cu Gazprom. Livrările prin conducte din Rusia au crescut cu 16% în iulie, în ritm anual, până la 13,5 miliarde de metri cubi.
Publicația citată mai spune că acesta este un rezultat record care nu a mai fost înregistrat din august 2022, adică din perioada de după invazia Rusiei în Ucraina. Acesta este un alt semnal după ce Kremlinul a sugerat că este gata să discute despre prelungirea contractului privind livrările de gaze prin teritoriul ucrainean, în ciuda conflictului în curs de desfășurare, ceea ce sugerează că rușii ar dori să recâștige piața pierdută.
Gazprom a reprezentat peste 40% din livrările către Europa în 2021, față de mai puțin de 10% în prezent. Principalul motiv pentru prețurile record de pe bursele europene este reducerea deliberată a livrărilor de gaze rusești de către Gazprom începând cu vara anului 2021, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la gaz care a fost apoi urmată de prețurile la energie, provocând o criză energetică. Această acțiune a costat miliarde de dolari în subvenții acordate țărilor europene pentru a atenua criza.
Criza energetică, combinată cu invazia rusă în Ucraina, a determinat Uniunea Europeană să prezinte programul REPowerEU, care presupune o independență accelerată față de gazul rusesc, din care Europa trebuie să se retragă până în 2027, concentrându-se pe creșterea livrărilor de GNL din SUA, Qatar și alte direcții, precum și pe gazoducte din Norvegia, Africa de Nord și Asia Centrală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...