Rusia curtează din nou Uniunea Europeană

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprom
Gazprom
Planul Uniunii Europene este de a renunța complet la gazul de la ruși până în anul 2027, însă Rusia simte din de în ce mai acut efectele sancțiunilor impuse de Occident după ce a declanșat invazia în Ucraina.

Publicația rusă Lenta.ru susține că gazul de pe bursele europene este mai scump decât în contractele pe termen lung cu Gazprom din Rusia și, prin urmare, livrările cresc din nou până la un nivel care nu a mai fost văzut din august 2022. 

Vladimir Demidov, un analist din sectorul energetic citat de Lenta.ru, susține că livrările de gaze rusești către Europa cresc din nou datorită atractivității economice mai mari a contractelor pe termen lung cu Gazprom. Livrările prin conducte din Rusia au crescut cu 16% în iulie, în ritm anual, până la 13,5 miliarde de metri cubi.

Publicația citată mai spune că acesta este un rezultat record care nu a mai fost înregistrat din august 2022, adică din perioada de după invazia Rusiei în Ucraina. Acesta este un alt semnal după ce Kremlinul a sugerat că este gata să discute despre prelungirea contractului privind livrările de gaze prin teritoriul ucrainean, în ciuda conflictului în curs de desfășurare, ceea ce sugerează că rușii ar dori să recâștige piața pierdută.

Gazprom a reprezentat peste 40% din livrările către Europa în 2021, față de mai puțin de 10% în prezent. Principalul motiv pentru prețurile record de pe bursele europene este reducerea deliberată a livrărilor de gaze rusești de către Gazprom începând cu vara anului 2021, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la gaz care a fost apoi urmată de prețurile la energie, provocând o criză energetică. Această acțiune a costat miliarde de dolari în subvenții acordate țărilor europene pentru a atenua criza. 

Criza energetică, combinată cu invazia rusă în Ucraina, a determinat Uniunea Europeană să prezinte programul REPowerEU, care presupune o independență accelerată față de gazul rusesc, din care Europa trebuie să se retragă până în 2027, concentrându-se pe creșterea livrărilor de GNL din SUA, Qatar și alte direcții, precum și pe gazoducte din Norvegia, Africa de Nord și Asia Centrală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel