Rusia, exporturi record de petrol în martie, dar venituri cu 43% mai mici
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Transportul combustibililor cu petroliere  / Foto: Freepik
Transportul combustibililor cu petroliere / Foto: Freepik
În martie, Rusia a exportat o cantitate de petrol record, dar a obţinut venituri cu 43% mai mici.

Volumul exportului de petrol rusesc în luna martie 2023 a fost cel mai mare de la pandemie. Dar, în ciuda acestui fapt, veniturile Rusiei din exportul de petrol au scăzut aproape la jumătate comparativ cu anul trecut, scrie Agenţia Bloomberg, citând datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Luna trecută, Rusia a exportat în medie 8,1 milioane de barili pe zi - aceasta este cel mai mare indicator din aprilie 2020. Totodată, veniturile din export au fost de 12,7 miliarde de dolari, ceea ce este cu 43% mai puţin decât cu un an înainte.

Potrivit informaţiilor AIEA, în luna martie, petrolul şi produsele petroliere din Rusia s-au comercializat, în medie, sub plafoanele de preţ stabilite. De exemplu, preţul mediu de export la petrol a fost de 50,67 de dolari barilul, în condiţiile unul plafon actual de 60 de dolari. Petrolul brut marca Urals, în condiţiile de livrare FOB în Marea Baltică şi în Marea Neagră, este comercializat în medie la 44,46, respectiv 44 de dolari barilul. Petrolul VSTO (este vorba de sistemul de conducte "Siberia de Est - Oceanul Pacific") este vândut la aproximativ 67,5 dolari barilul.

Reamintim că de la începutul lunii decembrie 2022, ţările G7 şi UE au introdus plafonul de preţuri la petrolul rusesc de 60 de dolari. Începând cu luna februarie 2023 a fost stabilit plafonul preţurilor pentru produsele petroliere la nivelul de 100 de dolari barilul (45 de dolari - pentru produsele petroliere cu discount). La rândul său, partea rusă a refuzat să livreze petrol ţărilor care s-au alăturat "direct sau indirect" plafonului, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel