Rusia face concesii SUA pentru evitarea sancțiunilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin și Oleg Deripaska / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin și Oleg Deripaska / Foto: kremlin.ru
Rusal, al doilea mare producător mondial de aluminiu, încearcă să evite sancțiunile impuse Rusiei de către Statele Unite, astfel că președintele Consiliului de Administrație, Matthias Warnig și-a anunțat demisia, care era o una dintre condițiile Trezoreriei SUA pentru ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor la care miliardarul rus Oleg Deripaska deține acțiuni, transmite Reuters.

Trezoreria Statelor Unite a anunțat, săptămâna trecută, că va ridica sancțiunile impuse companiilor la care deține acțiuni Oleg Deripaska, după acesta a acceptat să-și reducă participațiile la firmele la care este coproprietar. Anunțul a scăzut prețul aluminiului la cel mai redus nivel din ultimele șase luni, dar a crescut apreciabil acțiunile companiei Rusal.

"Aceste companii s-au angajat să reducă în mod semnificativ participaţia deţinută de Deripaska precum şi controlul exercitat de acesta", a informat Trezoreria SUA într-un comunicat de presă. 

Conform acordului convenit de Oleg Deripaska cu Trezoreria SUA, oligarhul rus îşi va reduce participaţia la En+ şi Rusal până sub pragul de 50%. În plus, Consiliile de Administraţie ale En+ şi Rusal vor fi restructurate astfel că jumătate din boardul En+ va fi compus din cetăţeni americani sau britanici. O altă condiție a fost demisia președintelui Consiliului de Administrație al Rusal.

Citește și:

Iadul va cuprinde Rusia. Strategia oligarhilor

La rândul său, bursa londoneză London Metal Exchange a anunţat că va elimina suspendarea de la tranzacţionare impusă aluminiului produs de Rusal, după ce sancţiunile americane vor fi ridicate. 

În luna aprilie, Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva lui Deripaska, Rusal, En+ şi a altor companii la care miliardarul rus deţine acţiuni, citând "acţiunile maligne" ale Rusiei, ceea ce a provocat turbulenţe pe piaţa mondială a aluminiului. Însă după lobby-ul guvernelor europene, Washingtonul a decis să amâne punerea în aplicare a sancţiunilor şi a demarat discuţiile cu echipa lui Deripaska cu privire la eliminarea firmelor Rusal şi En+ de pe lista companiilor sancţionate. În schimb, Deripaska va fi vizat în continuare de sancţiunile americane. 

Grupul Rusal este al doilea mare producător mondial de aluminiu după grupul chinez Hongqiao.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel