Rusia legalizează plățile în criptomonezi
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia adoptă criptomonezile pentru tranzacțiile internaționale / Grafica: Oana Pavelescu
Rusia adoptă criptomonezile pentru tranzacțiile internaționale / Grafica: Oana Pavelescu
Banca centrală a Rusiei a luat o hotărâre radicală pentru a putea manevra neîngrădit plățile transfrontaliere în condițiile în care țara este supusă sancțiunilor internaționale după ce a decis să invadeze Ucraina.

Banca centrală a Rusiei a regândit abordarea privind reglementarea cripto și a convenit cu Ministerul de Finanțe să legalizeze criptomonezile pentru plățile transfrontaliere, a relatat luni agenția locală de știri TASS.

Ministrul adjunct de finanțe Alexei Moiseev ar fi declarat că Banca Rusiei și ministerul de finanțe se așteaptă să legitimeze în curând plățile transfrontaliere în cripto.

Moiseev a subliniat importanța activării serviciilor cripto locale în Rusia, menționând că mulți ruși se bazează pe platforme străine pentru a-și deschide un portofel cripto. "Este necesar să se facă acest lucru în Rusia, implicând entități supravegheate de banca centrală, care sunt obligate să respecte cerințele privind combaterea spălării banilor și cunoașterea clientului", a declarat oficialul.

Legiuitorii ruși s-au opus dintotdeauna ideii de a folosi criptomonedele ca metodă de plată. În 2020, Rusia a adoptat o lege importantă privind criptomonedele, "Cu privire la activele financiare digitale", care a interzis în mod oficial utilizarea criptomonedelor precum Bitcoin (BTC) în scopul efectuării de plăți. Banca Rusiei a fost sceptică cu privire la ideea plăților cu criptomonede, deoarece a vrut să protejeze rubla rusească ca singura monedă legală din țară.

Ideea plăților cu monede virtuale pentru tranzacțiile naționale din Rusia a apărut la sfârșitul anului 2021. Atunci, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este "încă prematur" să se folosească cripto pentru tranzacțiile cu resurse energetice precum petrolul și gazele.

Se pare însă că situația s-a schimbat pe fondul sancțiunilor economice occidentale după invazia Rusiei în Ucraina. În luna mai, ministrul Industriei și Comerțului a declarat că Rusia va legaliza plățile cripto "mai devreme sau mai târziu". Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a sugerat, de asemenea, ulterior, că cripto pot fi utilizate pentru plăți transfrontaliere, dar numai dacă cripto nu intră în sistemul financiar intern al Rusiei.

Potrivit lui Moiseev, banca centrală și-a reconsiderat abordarea privind reglementarea industriei, "având în vedere că situația s-a schimbat". El a adăugat că infrastructura planificată este "prea rigidă" pentru utilizarea criptomonedelor în decontările transfrontaliere. "Pe care cu siguranță trebuie să le legalizăm cumva", a conchis el.

Citește și: Putin a declanșat iadul! Ce reprezintă relațiile economice ale României cu Ucraina și Rusia

Piețele internaționale s-au prăbușit, prețul materiilor prime, vezi aur și petrol, au explodat: atacul asupra estului Ucrainei ordonat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, face ravagii. Ce va însemna acest lucru pentru relațiile economice ale României cu Ucraina și Rusia, de unde vin gazele naturale.

Fără îndoială, orice război afectează relațiile economice dintre state, dar totul depinde de durata operațiunilor militare. Analiștii sunt de părere că Rusia, cu toate armele ei de ultimă generați, nu își permite un conflict de lungă durată, din punct de vedere financiar în primul rând. Kremlinul și-ar putea permite o astfel de aventură militară pentru cel mult două săptămâni, dacă nu vrea să îngroape definitiv economia țării. 

Multe necunoscute

Totuși, sunt multe necunoscute, deocamdată. Înainte de toate trebuie văzut dacă Putin nu va dori să oprească furnizarea de gaze către Europa sau să sisteze alimentarea cu petrol, ceea ce va însemna, cu adevărată, o gravă lovitură pentru statele Bătrânului continent. 

În ceea ce privește relațiile noastre comerciale, schimburile economice cu Ucraina s-au intensificat în ultimii ani, dar rămân sub cele cu Rusia. În ultimii ani, România a făcut multe pentru a-și restrânge raporturile economice cu Rusia, schimburile comerciale fiind multă vreme foarte reduse, iar sancțiunile din ultimii ani le-au afectat și mai mult.

Cifrele vorbesc de la sine 

A rămas o constantă în relațiile bilaterale, anume importurile de gaze din Rusia, ceea ce a făcut ca soldul comerciale să fie în defavoarea României. România importă mai mult decât exportă și din Ucraina, însă această situație a apărut relativ recent, după ce țara vecină a pierdut Crimeea și a izbucnit războiul din Donețk și Lugansk. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel