Rusia. Lege pentru confiscarea averilor celor care discreditează armata

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rusia a devenit un stat polițienescf / Foto: Unsplah
Rusia a devenit un stat polițienescf / Foto: Unsplah
Această lege permite confiscarea banilor, obiectelor de valoare și a altor bunuri ale celor condamnați pentru răspândirea de "informații false" despre armata Rusiei.

Parlamentarii din camera inferioară a parlamentului rus au aprobat un proiect de lege care va permite autorităților să confiște bunurile celor condamnați pentru răspândirea de "informații false în mod deliberat" despre armată.

Duma de Stat a adoptat măsura miercuri și se așteaptă ca proiectul de lege să fie aprobat de camera superioară înainte de a fi semnat de președintele Vladimir Putin.

Odată ce va deveni lege, actul normativ va permite guvernului să confiște banii, obiectele de valoare și alte bunuri ale celor care critică războiul din Ucraina.

Noua lege se va aplica celor care au fost condamnați pentru incitare publică la "activități extremiste", pentru apel la acțiuni care ar afecta securitatea statului sau pentru "discreditarea" forțelor armate.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat că proiectul de lege vizează "ticăloșii și trădătorii, cei care astăzi scuipă pe spatele soldaților noștri, care și-au trădat patria, care transferă bani către forțele armate ale unei țări care se află în război cu noi".

"Discreditarea" forțelor armate este o infracțiune penală în conformitate cu o lege deja existentă care a fost adoptată ca parte a unei ample măsuri guvernamentale de reprimare a disidenței după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Aceasta acoperă infracțiuni precum "justificarea terorismului" și răspândirea de "știri false" despre armată și a fost folosită pe scară largă pentru a-i reduce la tăcere pe criticii lui Putin.

Mii de activiști, bloggeri și alți ruși au primit pedepse lungi cu închisoarea sau au fost reținuți sau amendați pentru că s-au pronunțat împotriva războiului, pe fondul unei intensificări a represiunii împotriva libertății de exprimare și a opoziției față de Putin.

Popularul scriitor Dmitri Glujovski a fost condamnat la opt ani de închisoare în contumacie, după ce un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat în august de răspândirea deliberată de informații false despre forțele armate ale Rusiei.

Grigori Chkhartishvili, unul dintre cei mai bine vânduți romancieri din țară și cunoscut sub pseudonimul Boris Akunin, a fost acuzat în temeiul legii și adăugat în decembrie în registrul rusesc al "extremiștilor și teroriștilor".

În noiembrie, un tribunal din Sankt Petersburg l-a încarcerat pentru șapte ani pe Sasha Skochilenko, artist și muzician, pentru că a schimbat etichetele de preț din supermarketuri cu mesaje împotriva războiului.

Cu o lună înainte, bloggerul rus Aleksandr Nozdrinov a fost condamnat la 8,5 ani de închisoare pentru că a postat fotografii cu clădiri distruse din Kiev, însoțite de o legendă care sugera că trupele rusești erau responsabile.

În ciuda represiunii disidenței, Kremlinul a susținut în mod repetat că societatea rusă este unită în susținerea războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel