Rusia se scaldă în bani. Excedentul bugetar a crescut de patru ori
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Banca Centrală a Rusiei impune restricții / Foto: Fotobank Moscow Live / Flickr
Banca Centrală a Rusiei impune restricții / Foto: Fotobank Moscow Live / Flickr
Sancțiunile impuse de Occident Rusiei nu se resimt în bugetul țării.

Excedentul bugetar al Rusiei a crescut de peste patru ori în noiembrie, în pofida exodului financiar cauzat de războiul din Ucraina, înregistrând o nouă lună de îmbunătățire, în mare parte datorită dividendelor și a unei taxe excepționale plătite de Gazprom PJSC.

Excedentul fiscal a ajuns la 557 miliarde de ruble (9 miliarde de dolari) în primele 11 luni ale anului, a anunțat luni Ministerul de Finanțe, în creștere de la 128,4 miliarde de ruble raportate pentru perioada ianuarie-octombrie.

Tensiunea asupra finanțelor publice a crescut pe măsură ce guvernul susține economia în perioada de recesiune și alocă mai mult pentru a satisface nevoile armatei după mai bine de nouă luni de la invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Ministerul de Finanțe, care prognoza un deficit bugetar pe întregul an de 0,9% din produsul intern brut, se așteaptă acum ca deficitul să ajungă la 2%, pe măsură ce veniturile scad și cheltuielile cresc pentru efortul de război.

Dar veniturile din petrol și gaze au crescut vertiginos, depășind deja planul pentru întregul an în primele 11 luni.

Kremlinul a impus Gazprom o majorare unică a impozitelor pentru a ajuta la compensarea scăderii veniturilor din acest an, deoarece compania a beneficiat de creșterea prețurilor chiar dacă volumul exporturilor a scăzut pe fondul războiului. Gigantul gazului, care este administrat de stat, a plătit, de asemenea, dividende intermediare pentru prima dată în istorie.

"Veniturile suplimentare de la Gazprom sunt un motiv pentru o revenire a excedentului bugetului federal. În primul rând, Gazprom plătește aproape jumătate din veniturile din impozitele pe petrol și gaze în ultimele luni. În al doilea rând, compania a plătit în noiembrie aproximativ 0,6 trilioane de ruble în dividende către guvern. Fără această din urmă plată unică, bugetul ar fi fost probabil aproape de echilibru pentru primele 11 luni ale acestui an", a explicat Alexander Isakov, economist pentru Rusia.

Până în prezent, guvernul a reușit să își acopere nevoile de finanțare fără prea mari probleme, apelând la fondul său de suveran și stimulând împrumuturile de pe piața internă, unde investitorii locali și-au văzut alternativele reduse pe fondul sancțiunilor.

Citește și:

Cum vrea Rusia să stabilească prețul minim la petrol

Rusia ia în considerare stabilirea unui preț minim pentru vânzările sale internaționale de petrol, ca răspuns la plafonul stabilit săptămâna trecută de țările G-7.

Moscova ia în considerare fie impunerea unui preț fix pentru baril, fie stipularea unor reduceri maxime față de reperele internaționale la care pot fi vândute, potrivit a doi oficiali familiarizați cu acest plan.

Nu există încă vizibilitate cu privire la care ar putea fi nivelul exact, iar dacă se va materializa, comercianții se vor concentra pe faptul dacă este peste nivelul plafonului, sau confortabil sub acesta. Nivelul ar fi important, deoarece companiile care doresc să aibă acces la asigurări standard din industrie și la alte servicii cheie ale Grupului celor Șapte pot face acest lucru doar dacă plătesc 60 de dolari pe baril sau mai puțin. Petrolierele grecești ar fi, de asemenea, în afara limitelor pentru achizițiile de mărfuri peste plafon.

În joc se află aprovizionarea globală cu țiței și o sursă cheie de venituri pentru Moscova. G-7 speră că, prin stabilirea unui plafon, barilul rusesc va continua să curgă, dar la un preț care să priveze Kremlinul de finanțarea războiului din Ucraina. 

Rusia urmărește să ofere un mecanism transparent de stabilire a prețurilor pentru cumpărătorii țițeiului său, aderând la o abordare bazată pe piață pentru a contracara plafonul, a declarat unul dintre oficiali, sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile nu sunt încă publice. Kremlinul nu dorește să antagonizeze statele neutre care îi cumpără țițeiul prin exercitarea de presiuni asupra lor prin măsuri care nu țin de piață, a spus persoana respectivă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel