Rușii ar putea părăsi centrala nucelară de la Zaporojie
Autor: Matei Ion | 28 noi 2022, 09:52
Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie
Rusia ar putea părăsi centrala nuclear de la Zaporojie, potrivit companiei energetice de stat ucrainene Energoatom.

Rusia ar putea părăsi centrala nucleară din Zaporizhia afirmă Energoatom

Șeful companiei ucrainene de stat pentru energie nucleară Energoatom, Petro Kotin, a declarat duminică (27 noiembrie) că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au capturat-o în martie, la scurt timp după declanșarea invaziei. O astfel de mișcare ar reprezenta o schimbare majoră pe câmpul de luptă din regiunea Zaporojie, parțial ocupată, din sud-estul țării, unde linia frontului abia dacă s-a mișcat de luni de zile. Bombardamentele repetate din jurul centralei au generat temeri privind un dezastru nuclear, scrie Le Figaro.

"În ultimele săptămâni, într-adevăr, primim informații că au apărut semne că s-ar putea să se pregătească să părăsească uzina", a declarat Petro Kotin la televiziunea națională. "În primul rând, există o cantitate uriașă de informații în mass-media rusești potrivit cărora ”ar merita să părăsim (centrala) și poate să predăm controlul (asupra ei) Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)”", a adăugat el, referindu-se la organismul de supraveghere nucleară al ONU. "Se pare că își fac bagajele și fură tot ce pot.
Timp de luni de zile, Rusia și Ucraina, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume, cel de la Cernobîl, în 1986, s-au acuzat reciproc de bombardarea complexului reactorului Zaporojie, care nu mai produce energie.

Citește și:

Șeful AIEA: Opriți bombardamentul la Zaporojie! Situația devine critică!

Rafael Mario Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, tansmite pe un ton grav un mesaj prin care cere de urgență încetarea bombardamentelor de lângă centrala nucleară de la Zaporojie, unde situația devine din ce în ce mai critică.

”Astăzi (vineri, 9 septembrie), am aflat de la personalul AIEA aflat la fața locului despre situația gravă care a apărut noaptea trecută la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP)”, spune Rossi în mesajul său și a continuat: ”Infrastructura de alimentare cu energie electrică a orașului Enerhodar, unde locuiesc operatorii centralei nucleare și familiile acestora, a fost distrusă de bombardamentul asupra stației de distribuție de la centrala termică a orașului, ceea ce a dus la o pană totală de curent în Enerhodar: fără apă curentă, fără curent, fără canalizare”.

Șeful AIEA a atras atenția că: ”Având în vedere că bombardamentele s-au intensificat și continuă, există puține șanse de a restabili o alimentare fiabilă în afara zonei centralei ZNPP, mai ales că bombardamentele distrug în mod continuu și repetat infrastructura energetică.

Ca urmare, AIEA înțelege că operatorul, care nu mai are încredere în restabilirea energiei electrice în afara zonei, ia în considerare închiderea singurului reactor rămas în funcțiune. Întreaga centrală electrică ar depinde atunci în totalitate de generatoarele diesel de urgență pentru asigurarea funcțiilor vitale de siguranță și securitate nucleară. Și, în consecință, operatorul nu ar putea reporni reactoarele decât dacă energia electrică din afara amplasamentului ar fi restabilită în mod fiabil”.

Grossi a continuat arîtând că situația la Zaporojie a devenit extrem de gravă: ”În plus, există indicii că, având în vedere circumstanțele din ce în ce mai dificile cu care se confruntă populația din Energodar, există un risc semnificativ de impact asupra disponibilității personalului esențial la fața locului pentru a continua să opereze în condiții de siguranță și securitate ZNPP.

Aceasta este o situație nesustenabilă și devine din ce în ce mai precară. Enerhodar s-a scufundat în beznă. Centrala nu are energie electrică în afara site-ului. Și am văzut că, odată ce infrastructura este reparată, aceasta este din nou deteriorată.

Acest lucru este complet inacceptabil. Nu se poate suporta”.

Șeful AIEA cere pe un ton grav ca ”de urgență” să încetez toate bombardamentele din zonă: ”Numai acest lucru va asigura siguranța și securitatea personalului de operare și va permite restabilirea durabilă a energiei electrice la Enerhodar și la centrala electrică.

Această evoluție dramatică demonstrează imperativul absolut de a stabili acum o zonă de protecție a siguranței și securității nucleare.

Aceasta este singura modalitate de a ne asigura că nu ne vom confrunta cu un accident nuclear”, a conchis Rafael Mario Gross apelul său. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe