Rușii au dat năvală: Este ultima lor șansă să cumpere așa ceva
Autor: Delia Gheață | 04 aug 2022, 10:46
Rusia se depărtează tot mai mult de lumea civilizată
Rusia se depărtează tot mai mult de lumea civilizată
Inevitabilul s-a produs, iar rușii nu au altă soluție decât să spere că, mai devreme decât mai târziu, lucrurile vor reveni la un normal, indiferent de cum va fi el. Pentru că situația actuală devine tot mai imposibil de tolerat.

Rafturile magazinelor tot mai goale cu produse alimentare. Eforturile întreprinderilor locale de a înlocui produsele din import, care au dispărut definitiv pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru războiul ei din Ucraina, nu se ridică nici pe departe la nivelul așteptărilor. În plus, ceea ce oferă industria alimentară autohtonă nu este pe gustul multor ruși. Cu timpul lucrurile se vor adapta, poate: fabricanții își vor îmbunătăți produsele, iar consumatorii vor mai renunța din pretențiile lor. 

Până atunci însă, rușii s-a înghesuit la cozi uriașe la mall-urile din Moscova, aşteptând să intre în magazinele H&M, în condiţiile în care retailerul suedez şi-a deschis porţile ultima dată pentru lichidarea de stoc, înainte de părăsi piaţa rusească. O imagine care se repetă periodic în marile orașe din Rusia, atunci când una sau alta dintre companiile străină scot la vânzare tot ce mai au prin depozite. La fel s-a întâmplat cu IKEA, când rușii s-au luat chiar la bătaie pentru niște fleacuri. 

Mai multe mărci occidentale şi-au suspendat operaţiunile în Rusia după ce Moscova a invadat Ucraina la 24 februarie, iar H&M, IKEA şi Nike se numără printre companiile care au anunţat că intenţionează să se retragă complet de pe piaţa rusească.

"Stăm la coadă pentru că urmează să se închidă. Am de gând să cumpăr orice găsesc", recunoaște Irina, unul dintre clienţii care aşteptau să intre în magazin. ”Toate legăturile noastre cu ceea ce înseamnă lumea occidentală se rup rând pe rând. Este ca la teatrul de păpuși, când actorii scapă din prostie frânghiile cu care dau viață păpușilor. În orice caz, eu așa simt. Este ca și cum suntem să cădem în gol, iar acolo jos nu este nimeni care să ne prindă, nu există o plasă de siguranță, nu există nimic. Impactul va fi dureros, dacă nu chiar mortal”, a adăugat alt client care a refuzat să se prezinte. 

"Din păcate, motivul pentru care se întâmplă toate astea este îngrozitor. Orice altceva nu are importanţă, inclusiv cum ne vom descurca fără H&M", spune şi Ekaterina, un alt client.

Retailerul de mobilă IKEA permite numai vânzările online în Rusia, însă H&M a optat pentru revenirea fizică a clienţilor în magazine. Plecarea din Rusia, a şasea cea mai importantă piaţă pentru H&M, ar urma să coste compania suedeză aproximativ 200 de milioane de dolari şi va afecta 6.000 de angajaţi.

Luna trecută, un purtător de cuvânt a anunţat că H&M îşi va redeschide, temporar, magazinele în luna august pentru a vinde stocurile rămase în Rusia. H&M, al doilea mare retailer mondial de fashion, are 170 de magazine în Rusia pe care le operează în mod direct. 

Citește și Moscoviții se mută la subsolurile blocurilor. Se cumpără orice spațiu, cât de mic

La început această tendință a fost considerată o extravaganță de prost gust. De câteva luni însă, subsolurile imobilelor de locuințe, mai mici sunt mai mari, sunt luate, pur și simplu, cu asalt de moscoviți.

Locuitorii Moscovei nu mai vor apartamente spațioase și luminoase. Acum bătălia mare se dă pe spațiile situate fie la parterul imobilelor de locuințe, la demisol, ba chiar la subsol. Greu de spus dacă această schimbare de atitudine are legătură cu războiul din Ucraina, cu teama că acest conflict se va extinde și, prin urmare, este nevoie de ceva mai sigur sau este încă o dovadă că rușii devin tot mai săraci. 

Este adevărat că moscoviții, precum și locuitorii altor mari orașe din Rusia, precum Santk-Petersburg, o duc mai bine decât conaționalii lor din alte aglomerări urbane, dar nivelul de trai a scăzut chiar și în capitala țării. Iar acum, pe fondul creșterii galopante a prețurilor, veniturile oamenilor se epuizează rapid. Prin urmare, rușii au început nu doar să mănânce mai ieftin, dar caută și locuințe mult mai accesibile ca preț. 

Expertul imobiliar Valeri Letenkov, directorul unei agenții de specilitate din Moscova, spune că pe piața locală s-a creat o situație ciudată - chiar și cea mai mică garsonieră de la dezvoltator costă cel puțin opt milioane de ruble (peste 121.000 de dolari). În același timp, numărul rușilor dispuși să ia un împrumut pentru locuințe, potrivit lui Letenkov, s-a redus considerabil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?