Rușii au probleme cu încasarea banilor pentru petrolul vândut
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Petroliere / Foto: Unsplash
Petroliere / Foto: Unsplash
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au devenit mai preocupate de sancţiunile americane, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Întârzierile la plată reduc veniturile Kremlinului şi le face mai puţin predictibile, ceea ce permite Washingtonului să îşi atingă obiectivele regimului său de sancţiuni: să perturbe banii la dispoziţia Kremlinului şi să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina, fără a întrerupe fluxurile energetice mondiale.

Potrivit surselor citate de Reuters, în ultimele săptămâni mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite şi Turcia au devenit mai atente când vine vorba de respectarea sancţiunilor, ceea ce conduce la întârzieri şi chiar la refuzul transferului de bani către Moscova. Băncile au început să le ceară clienţilor să le furnizeze garanţii scrise că nicio persoană sau entitate de pe lista SDN (Special Designated Nationals) a SUA nu este implicată într-o tranzacţie sau este beneficiarul unei plăţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există probleme cu plăţile atunci când a fost întrebat despre ştirile că băncile din China au încetinit plăţile."Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă. Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relaţiilor noastre comerciale şi economice (cu China)", a spus Peskov la o conferinţă de presă.

Occidentul a impus mai multe valuri de sancţiuni Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina în februarie , dar tranzacţionarea petrolului rusesc nu este ilegală atâta timp cât acesta este vândut sub un plafon de preţ impus de Occident, de 60 de dolari pe baril.

Citește și: Se vor ieftini carburanții? Nu prea curând, pentru că nu este în interesul nimănui

Exporturile de petrol rusesc şi plăţile pentru acesta au fost întrerupte în primele luni ale războiului, dar ulterior s-au normalizat, deoarece Moscova a redirecţionat fluxurile către Asia şi Africa, departe de Europa.

"Problemele au revenit din decembrie, după ce băncile şi companiile au realizat că ameninţarea sancţiunilor secundare ale SUA este reală", a declarat o sursă citată de Reuters. Sursa se referea la o decizie a Trezoreriei SUA, publicată pe 22 decembrie 2023, care avertiza că ar putea aplica sancţiuni pentru eludarea plafonului de preţ rusesc băncilor străine şi le cerea acestora să sporească gradul de conformare.

În urma ordinului Trezoreriei americane, băncile din China, Emiratele Arabe Unite şi din Turcia care lucrează cu Rusia au intensificat controalele, au început să ceară documente suplimentare şi au instruit mai mult personal pentru a se asigura că tranzacţiile sunt conforme cu plafonul de preţ, au declarat sursele citate de Reuters.

"Acest lucru a însemnat întârzieri în procesarea plăţilor către Rusia", a declarat una dintre surse.

O sursă a declarat că o plată a fost întârziată cu două luni, în timp ce o alta a spus că întârzierile s-au ridicat la două-trei săptămâni.

"A devenit dificil şi asta nu doar pentru tranzacţiile în dolari. Uneori este nevoie de săptămâni pentru ca o tranzacţie directă yuan-ruble să fie executată", a declarat un trader. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel