Rușii către europeni: Vreți mai multe gaze naturale? Ok, dar există o CONDIȚIE
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Qatar avertizează: Nicio țară din lume nu ar putea înlocui rapid livrările de gaze rusești Europa
Qatar avertizează: Nicio țară din lume nu ar putea înlocui rapid livrările de gaze rusești Europa
Rusia nu are nici o problemă cu o eventuală creștere a livrărilor de gaze naturale către Europa, dar cum nu o poate face de capul ei, trebuie îndeplinită o singură condiție. Declarația aparține reprezentantului permanent al Kremlinului pe lângă UE, Vladimir Cijov. 

Adresându-se jurnaliștilor, diplomatul rus a explicat că, pentru a creștere a livrările trebuie susținută de cerere, care însă nu există din cauza prețurilor ridicate. 

Mai bine așteaptă vremuri mai bune

"Pentru a vinde gaz, este necesar ca cineva să-și declare în prealabil disponibilitatea de a-l cumpăra. La urma urmei, livrările prin conducta de gaz nu pot fi pompate înapoi. Potențialii cumpărători din Europa își calculează cheltuielile după prețurile de pe piața spot și, firește, se gândesc că poate este mai bine să aștepte ca lucrurile să se mai calmeze. Mai devreme sau mai târziu, prețurilor vor porni în jos", a spus Cijov.

În opinia lui, dacă ierna ar fi mai fost mai aspră, în Europa, iar stocurile s-ar fi epuizat mai rapid, țările din regiunea ar fi de acord să cumpere combustibil la prețuri ridicate. UE nu are în prezent capacitatea de a înlocui complet gazul rusesc, a avertizat omul lui Putin. Și explică: alți mari furnizori de gaze naturale, inclusiv Qatarul, au livrările programate cu mult timp înainte, cu ani de zile în avans". 

Ba nu a adevărat! Livrează mai mult

Cijov a negat, de asemenea, obligația Gazprom de a furniza volume suplimentare de gaze către UE. Deși, a adăugat el, compania livrează de fapt o cantitate suplimentară de gaz în Europa. Anterior, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Gazprom nu este interesată de creșterea livrărilor de gaze către Europa, în ciuda cererii uriașe și a prețurilor record la combustibili. Ea a acuzat compania de un mod ciudat de a face afaceri.

Citește și Panică la Kremlin: Gigantul Gazprom se clatină! Sfârșitul este aproape

În altă ordine de idei, Cijov a afirmat că Ucraina câștigă între 2 și 3 miliarde de dolari pe an din tranzitul gazului rusesc către Europa. "Bani din nimic. Iar Ucraina nu face nimic pentru a moderniza rețeaua de tranzit construită în epoca sovietică. Există pompe fabricate în anii 1970. Ca să nu mai vorbim despre gradul de uzură", a spus el.

De menționat că autoritățile japoneze au fost de acord să organizeze livrări de gaze naturale lichefiate (GNL) către țările europene în cazul "invaziei" Rusiei în Ucraina. Termenii livrărilor, în special volumul și calendarul, nu au fost dezvăluiți. De asemenea, nu se știe dacă Tokyo va folosi gazele din rezervele proprii pentru aprovizionare sau va redirecționa o parte din volumele pe care le cumpără din țări terțe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel