S-a deschis accesul la peste 29 milioane euro pentru proiecte IT&C
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Peste 29 de milioane de euro sunt disponibile pentru microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din domeniul tehnologiei informaţiei (IT&C) pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare şi dezvoltare, prin intermediul unor scheme de ajutor de stat, a anunţat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, într-o conferinţă de presă. 

"Aşa cum putem observa în fiecare zi, sectorul IT&C este într-o continuă dezvoltare, lucru pe care îl observăm şi la contribuţia sectorului la Produsul Intern Brut, care este la ora actuală de aproximativ 7%. Pentru că ne dorim să continue acest trend ascendent, este important să venim cu măsuri de sprijin pentru mediul de business. Facem asta şi prin lansarea unor scheme de ajutor de stat, prin încurajarea antreprenorilor să investească acasă. IMM-urile vor avea posibilitatea să obţină finanţare pentru dezvoltare de proiecte inovative care să aibă efecte asupra industriei, în ansamblu. Am avut posibilitatea ca, în 16 octombrie, să publicăm regulile de finanţare pentru aceste scheme de ajutor de stat. Se doreşte asigurarea finanţării din fonduri europene pentru proiecte cu valoare adăugată pentru domeniul IT&C. Finanţarea se va realiza prin intermediul celor două scheme de ajutor, respectiv schemă de ajutor de stat şi schemă de ajutor de minimis. Bugetul total pe care îl avem este de 94 de milioane de euro, din care pentru acest prim apel au fost puse la dispoziţie circa 29 de milioane de euro. Ne dorim să finanţăm astfel de proiecte, pentru că resursa umană există în România", a afirmat Cojocaru.

Acesta a adăugat că finanţarea totală pentru Acţiunea 2.2.1 - Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere este de 94 de milioane de euro şi se va întinde până în anul 2020. Din bugetul alocat primului apel din acest program, valoarea de 25 de milioane de euro (116.752.500 lei) provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar restul de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte eligibilitatea firmelor care vor să aplice, ministrul Comunicaţiilor a precizat că acestea pot obţine sume cuprinse între 500.000 şi 3,5 milioane de euro, iar pentru fiecare proiect se vor acorda fonduri combinate, respectiv schemă de ajutor de stat şi schemă de ajutor de minimis.

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de minimis care poate fi acordată unui beneficiar nu poate depăşi 20% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente proiectului şi, de asemenea, nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 de euro (100.000 euro, în cazul solicitanţilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transporturilor) pe ultimii 3 ani fiscali (care se referă la anul în curs şi 2 ani anteriori). Totodată, pot beneficia de ajutor de stat/ajutor de minimis, întreprinderile care au aplicat individual sau sub forma consorţiilor de întreprinderi prin intermediul unei întreprinderi lider, care îşi desfăşoară activitatea în România.

Întreaga sumă alocată apelului este de 29.062.500 de euro (135.724.781 lei) şi este disponibilă la nivelul întregii ţări. Alocarea financiară pentru regiuni mai puţin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest şi Centru) este de 18,750 milioane de euro din FEDR, echivalentul a 87,564 milioane de lei, în timp ce alocarea pentru regiuni mai dezvoltate (Bucureşti-Ilfov, inclusiv capitala Bucureşti) se ridică la valoarea de 6,25 milioane de euro FEDR (29,188 milioane de lei).

IMM-urile şi microîntreprinderile care se califică şi obţin finanţare trebuie să implementeze proiectul pentru care au depus cerere în maximum 3 ani de la data semnării contractului. "Perioada de implementare a proiectului se poate majora în baza unei justificări temeinice a beneficiarilor ori în cazuri de forţă majoră", se menţionează în Ghidul solicitantului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel