S-a lansat Schema Contractelor pentru Diferență (CfD) pentru energie verde
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Femeie la calculator / Foto: Freepik
Femeie la calculator / Foto: Freepik
Ministerul Energiei a anunțat lansarea Schemei Contractelor pentru Diferență (CfD), un pas major către promovarea producției de energie verde în România. Această inițiativă vine în contextul unei creșteri accentuate a preocupărilor legate de tranziția către o economie mai ecologică și durabilă.

Schema, prezentată de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general adjunct Elena Popescu, reprezintă un pas important către atingerea obiectivului țării de a avea 10 Gigawați instalați în capacități regenerabile până în 2030, conform Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC).

Acest demers este susținut de Comisia Europeană, care a aprobat recent acordarea unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro pentru instalarea de unități de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde.

Contractele pentru Diferență (CfD) sunt instrumente financiare menite să ofere stabilitate investitorilor pe o perioadă de 15 ani, fixând un preț pentru energia produsă din surse regenerabile. Acestea vor fi oferite printr-un proces competitiv de licitație, gestionat de către operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale (OPCOM).

Pentru a implementa această schemă, Ministerul Energiei a alocat fonduri din Fondul pentru Modernizare, iar gestionarea plăților CfD va fi asigurată de către OPCOM. Este important de menționat că finanțarea schemei CfD va fi suportată și de către consumatori, prin intermediul unei contribuții CfD.

Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării securității energetice a României și în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris și al Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de carbon și tranziția către surse de energie regenerabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...


pixel