S-a modificat metodologia pentru întocmirea dosarului de pensie. Informaţii oficiale de la SNPPC - Document
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pensiile militare
Pensiile militare
SNPPC - Sindicatul Naţional al Poliţistilor şi Personalului Contractual vine cu informaţii importante pentru cei care lucrează în MAI, MApN şi SRI.

Ieri, 29 februarie, a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun nr. 25 din 13.02.2024 pentru modificarea şi completarea Metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale, al ministrului afacerilor interne şi al directorului Serviciului Român de Informaţii nr. M.24/30/8.147/2016 (cele trei instituții care dețin case de pensii sectoriale), informează SNPPC.

Documentul poate fi studiat aici.

Noua metodologie reglementează întocmirea dosarelor pentru toate tipurile de pensii acordate în SAOPSN, conform Legii pensiilor militare de stat nr. 223/2015 (actualizată): pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parțial, pensie de invaliditate și pensie de urmaș.

Art. I din Ordinul comun 25/2024 aduce următoarele modificări Metodologiei reglementate prin vechiul Ordin nr. M.24/30/8.147/2016: 

1. La articolul 3, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(3) Până la data de 1.01.2030, în cuprinsul cererii de pensionare, solicitantul dreptului la pensie de serviciu sau pensie de invaliditate îşi exprimă opţiunea privind alegerea lunilor consecutive corespunzătoare perioadei în care şi-a desfăşurat activitatea, potrivit legii."

   2. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Art. 7 (1) Structurile prevăzute la art. 61 alin. (3) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, transmit, în format letric şi în format electronic, dosarul de pensionare casei de pensii sectoriale competente potrivit legii, însoţit de adresa de înaintare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 7."

   3. La articolul 17, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"f) până la data de 31.12.2028, în situaţia persoanelor care se încadrează în prevederile art. XVI alin. (5) din Legea nr. 282/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare, la pct. 7 se specifică Situaţia soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, corespunzătoare celor 6 luni consecutive alese, actualizate, din care se constituie baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare, prevăzută la art. 28 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, utilizându-se formatul în vigoare până la data de 31.12.2023;"

   4. La articolul 17, după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins:

"f1) la pct. 7 se specifică Situaţia soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, corespunzătoare lunilor consecutive de activitate, stabilite conform art. 28 şi 281 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar, la data deschiderii drepturilor de pensie, potrivit legii;"

   5. Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Art. 20 - Transmiterea pe cale electronică a datelor cuprinse în fişa de pensie se realizează de către unităţile militare ale Ministerului Apărării Naţionale prin intermediul aplicaţiei informatice create de către Comandamentul apărării cibernetice, conform cerinţelor specificate de Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale."

   În atașament:

   - Legea pensiilor militare de stat  nr. 223/2015, forma actualizată la zi:

   - Ordinul comun nr. 25 din 13.02.2024 pentru modificarea şi completarea Metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare;

   - Ordinul comun nr. M.24/30/8.147/2016 (actualizat).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel