Saga Evergrande descurajează cumpărătorii. Piața imobiliară din China continuă să se prăvălească
Autor: Matei Ion | 19 oct, 17:10
Piața imobiliară din China neliniștește o lume întreagă
Piața imobiliară din China neliniștește o lume întreagă
Prăbușirea pieței imobiliare rezidențiale din China s-a prelungit luna trecută, deoarece criza datoriilor China Evergrande Group s-a extins și la alți dezvoltatori, ținând cumpărătorii la distanță. 

Vânzările de locuințe au scăzut cu 16,9% în septembrie față de anul precedent, după o scădere de 19,7% în august, potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor Biroului Național de Statistică publicate luni. Investițiile imobiliare au scăzut pentru prima dată de la debutul pandemiei care a închis porțiuni din economie la începutul anului trecut, cu 3,5% față de anul precedent, mai arată calculele. 

Încetinirea sectorului imobiliar este unul dintre numeroasele probleme cu care se confruntă economia chineză, care a înregistrat o încetinire a creșterii în ultimul trimestru, potrivit unor cifre separate. Eforturile guvernului de a reduce efectul de pârghie al dezvoltatorilor a exacerbat o criză de lichidități la Evergrande, care se răspândește acum la alte firme, determinând cumpărătorii să se gândească de două ori înainte de a depune depozite pentru locuințe care încă nu au fost construite. 

"Nimeni nu cumpără proprietăți noi pentru că se teme", a declarat Helen Qiao, economist șef al Bank of America Corp, într-un interviu acordat Bloomberg Television. "Așa că am putea asista la o nouă scădere a economiei". 

Scăderea vânzărilor ar putea alimenta un cerc vicios prin înrăutățirea lipsei de lichidități la dezvoltatorii imobiliari și forțarea acestora să ofere reduceri mai mari. Acest lucru, la rândul său, ar putea reduce prețurile locuințelor într-o țară în care oamenii își păstrează o mare parte din avere în proprietăți imobiliare. Acțiunile imobiliare continentale au scăzut în urma raportului.

G Ad:

Cutia Pandorei nu a fost deschisă de Evergrande. Mesajul Băncii centrale a Chinei

Cumpărătorii de locuințe se confruntă deja cu amenințarea scăderii prețurilor după ani de creșteri. Măsurătorile privind creșterea prețurilor, începerea construcțiilor de locuințe și vânzările s-au temperat semnificativ în ultimele luni, notează Moody's Analytics într-un raport recent. Numai vânzările Evergrande au scăzut probabil cu 93% în septembrie față de anul precedent, potrivit unui raport al Citigroup Inc. bazat pe cifrele China Real Estate Information Corp. China urmează să raporteze miercuri datele privind prețurile locuințelor pentru 70 de orașe mari. 

Banca centrală a Chinei a rupt tăcerea cu privire la criza Evergrande săptămâna trecută, afirmând că riscurile pentru sistemul financiar care decurg din dificultățile dezvoltatorului sunt "controlabile" și este puțin probabil să se extindă. Duminică, la o reuniune virtuală a Grupului celor 30, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Yi Gang, a declarat că pasivele Evergrande au fost răspândite în "sute" de entități din sistemul financiar, astfel încât nu există "o concentrare prea mare".

Guvernul chinez a încercat să scape sectorul imobiliar de datoriile excesive, bazându-se pe ideea că locuințele sunt mai degrabă pentru a locui decât pentru speculații. Cu toate acestea, îndeplinirea acestei sarcini este un exercițiu delicat într-o țară în care sectorul imobiliar în sens larg reprezintă aproximativ 23% din produsul intern brut, potrivit estimărilor Goldman Sachs Group Inc.  

Autoritățile de reglementare au început să relaxeze restricțiile privind împrumuturile pentru locuințe, o măsură care ar putea ajuta cumpărătorii aflați la prima achiziție și ar putea stimula tranzacțiile, ca urmare a unei limitări fără precedent a expunerii băncilor la sectorul imobiliar. Oficialii au transmis luna trecută unor bănci importante să accelereze aprobarea creditelor ipotecare în trimestrul al patrulea, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.

Dezvoltatorii chinezi s-au confruntat cu un val de retrogradări ale ratingurilor de credit și reprezintă acum aproximativ jumătate din datoriile în dificultate din lume, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Temerile legate de contagiune s-au intensificat în ultimele două săptămâni, după ce Fantasia Holdings Group Co. a intrat în incapacitate de plată în mod surprinzător și după ce Sinic Holdings Group Co. a avertizat că incapacitatea sa de plată este iminentă. 

Ştiri Recomandate

Este COD ROŞU! Avertizare de călătorie în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro