Saga Roșia Montană nu s-a terminat. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii obținute de statul român

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ciocănel de judecător / Foto: Freepik
Ciocănel de judecător / Foto: Freepik
Secretarul General interimar al Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții (ICSID) a înregistrat o cerere de anulare a hotărârii depusă de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd.

Compania canadiană Gabriel Resources Ltd. și filiala sa din Jersey a contestat o hotărârea recentă emisă de tribunalul ICSID, care a avut un impact semnificativ asupra proiectului minier Roșia Montană din România.

În cadrul notificării oficiale, părțile implicate în dispută au fost informate că executarea hotărârii va fi suspendată provizoriu până la soluționarea cererii de anulare. 

Disputa dintre Gabriel Resources și statul român a captat atenția internațională, având în vedere complexitatea și impactul economic și de mediu al proiectului Roșia Montană. Cererea de anulare a hotărârii ar putea prelungi acest caz cu încă câțiva ani, în funcție de deciziile ulterioare ale tribunalului.

Tribunalul arbitral de la Washingon respinsese în luna martie a.c.  pretenţiile reclamanţilor pe fond.

Citește și: Gabriel Resources contestă decizia Tribunalului de la Washington în dosarul Roșia Montană

Pe 29 martie 2024, ANAF Alba a instituit sechestrul pe participația de 80,6858% deținută de Gabriel Resources în Roșia Montană Gold CorporationGabriel Resources a anunțat că nu poate vinde acțiunile deținute în proiectul de la Roșia Montană, deoarece statul român a pus sechestru asigurător pe acestea pentru a recupera cheltuielile de judecată de 9,5 milioane de euro, conform economica.net.

Gabriel Resources a dezvăluit că dispune doar de 1,5 milioane de dolari în conturi, bani care se vor epuiza până la finalul lunii mai. Compania se află în discuții cu investitorii existenți și alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru finanțarea obiectivelor strategice viitoare și în scopuri generale de capital de lucru.

Cu toate acestea, există un risc major ca Gabriel Resources să nu poată obține fondurile necesare. Eșecul în strângerea de fonduri ar avea un impact negativ asupra situației financiare a companiei și asupra capacității acesteia de a-și continua activitatea.

Gabriel Resources trebuie să plătească aproximativ 10 milioane de euro cheltuieli de judecată României, iar compania intenționează să conteste decizia Tribunalului prin procesul de anulare prevăzut de Convenția ICSID. Termenul limită pentru depunerea unei cereri de anulare este de 120 de zile de la data deciziei Tribunalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel