Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Nou proiect de lege dorește să stimuleze întoarcerea românilor din diaspora și ar urma să modifice Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Acest proiect are ca scop principal facilitarea întoarcerii românilor din diaspora și combaterea deficitului de forță de muncă din țară.
Cifrele dezastrului demografic
Conform recensământului din 2022, aproape 6 milioane de români locuiesc și muncesc în străinătate, iar estimările neoficiale ridică numărul acestora la aproximativ 9,7 milioane. România ocupă locul al V-lea la nivel global în ce privește dimensiunea diasporei, conform unui raport OECD din 2019. Migrația a fost intensă în perioada 2005-2011, mulți români plecând spre țările europene pentru oportunități mai bune de muncă și viață.
Un studiu recent arată că 1 din 4 români plecați în străinătate s-ar întoarce în țară dacă ar găsi un loc de muncă bine plătit și servicii adecvate. Aproximativ 1 milion de români s-au întors în România în timpul pandemiei de Covid-19, dar deficitul de forță de muncă rămâne o problemă majoră pentru angajatorii români, care au recurs la angajarea muncitorilor din spațiul extracomunitar.
Noutățile noii inițiative legislative
Proiectul de lege prevede introducerea unui mecanism de stimulare pentru românii care au muncit în diaspora și doresc să revină în România.
În proiectul se lege se propune:
Acoperirea a 50% din salariul persoanelor care se angajează în România, dar nu mai mult de 3000 lei, în primul an de contract.
Acoperirea a 25% din salariu, dar nu mai mult de 2000 lei, în al doilea an de contract.
Aceste măsuri au rolul de a facilita tranziția și integrarea pe piața muncii din România pentru persoanele care doresc să se întoarcă, asigurând astfel forța de muncă necesară angajatorilor români.
Beneficiile inițiativei legislative
Modificările propuse sunt menite să stimuleze întoarcerea și rămânerea românilor în țară, reducând astfel declinul demografic și contribuind la dezvoltarea economiei. Sprijinul financiar acordat angajatorilor va facilita ocuparea rapidă a locurilor de muncă vacante.
Impactul financiar al acestor modificări este estimat la 108 milioane lei în primul an și 72 milioane lei în al doilea an, pentru aproximativ 3000 de beneficiari inițiali. Fondurile vor proveni din bugetul asigurărilor pentru șomaj și fonduri europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...