Salariile românilor. Dumitru Costin: ”S-a mai întâmplat încă un lucru extrem de grav”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dumitru Costin, Liderul BNS
Dumitru Costin, Liderul BNS
EXCLUSIV
Invitat al emisiunii ”Ce Se întâmplă”, liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a vorbit la DCNews, despre cât a scăzut puterea de cumpărare a salariilor din România. 

Ca să înțelegem ce urmează să se întâmple în 2023, trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat în 2022. Trebuie să știți că este pentru prima oară în ultimii 10 ani, când salariul real din România a căzut, în 2022, cu 2%. Trebuie să mai știți că, în ceea ce privește salariile nete din economia României, în 63% din sectoarele s-a înregistrat reduceri semnificative ale puterii de cumpărare. Deci, încă de anul trecut s-au produs scăderi masive ale puterii de cumpărare a salariilor. Deci, în două din trei sectoare ale economiei sunt probleme majore”, a spus Dumitru Costin în cadrul emisiunii ”Ce Se întâmplă”, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu. 

Invitatul în platoul DCNews, liderul Blocului Național Sindical (BNS), a prezentat și câteva cifre. ”Sunt sectoare, precum Sănătatea - la Sănătate o scădere a puterii de cumpărare de minus 12,9%. Administrația Publică - minus 9,7%, Învățămând - minus 7,3%, Industria metalurgică - minus 6,8%, Telecomunicații - minus 6,7%, fabricarea altor mijloace de transport - minus 5,7%, fabricarea mobilei - minus 3,4%. Sunt și câteva excepții, puține la număr, unde au avut loc creșteri. Putem să menționăm aici faptul că în Industria alimentară au crescut veniturile salariale anul trecut cu 20%. Deci, una peste alta, anul trecut în economia României salariile au avut o scădere a puterii de cumpărare cu 2%. 

Dar s-a mai întâmplat încă un lucru extrem, extrem de periculos, cu consecințe extrem de grave asupra economiei. Pe această scădere medie de 2%, sunt anumite județe din România, în care s-au întâmplat pierderi de salarii nete de 15%. Sunt altele, spre exemplu Clujul, unde totul a fost OK în 2022, sunt județe care stau bine din punct de vedere economic, este și Bucureștiul care nu au avut probleme, la fel și Ilfovul. Sunt însă județe în România, în care puterea de cumpărare a salariilor a căzut într-un singur an cu a șaptea parte”, a explicat Dumitru Costin, enumerând dintre acestea din urmă Bistrița, Suceava, Vâlcea, Vrancea, Vaslui. 

Citește și Salariul mediu net a crescut. Domeniile unde angajații câștigă cel mai bine

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), ca urmare a acordării primelor ocazionale (pentru realizări deosebite ori pentru sărbătorile de iarnă) şi a drepturilor în natură (+56,6%).

În schimb, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în transporturile aeriene (-10,5%) şi în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de editare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) - între minus 4% şi minus 7,5%. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel