Este vorba despre o propunere legislativă care se află în dezbatere la Senat iar majorarea respectivă ar urma să intre în vigoare îmcepând cu anul 2024.
Iniţiatorii spun că inițiativa legislativă vizează corelarea procentuală a valorii salariului minim național brut, cu aceea a salariului mediu național brut pentru a conferi o garanție reală asigurării unui nivel de trăi decent pentru cetățeni. În acest sens, în acord cu demersurile europene în materie, propunem că valoarea salariului minim național brut să nu poată reprezenta mai puțin de 60% din valoarea salariului mediu național brut.
”Comisia Europeană a constatat necesitatea de a demara discuțiile privind un salariu minim european și a lansat deja prima etapă a consultării cu partenerii sociali”, mai explică inițiatorii.
Modificare la LEGEA SALARIZĂRII! TOTUL despre SPORURI și SALARII în 2021
”În condițiile în care se manifestă, în mod concret și constant, interesul pentru a fi asigurate mediului privat, în plan european și național, condiții optime de dezvoltare (multiple inițiative legislative prin care sunt încurajate, susținute, facilitate investițiile private etc.), societatea trebuie să realizeze că, într-o economic sănătoasă, ’’pachetul” mediului privat include drepturi și obligații corelative. Toate drepturile acordate acestui adevărat ’’motor” al economiilor naționale trebuie însoțite de obligațiile corelative. Or, în categoria acestor obligații este esențial să reținem asigurarea sustenabilității economiei naționale și a unui nivelul de trăi decent pentru populație”, se spune în expunerea de motive a inițiatorilor.
“Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Începând din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul National de Statistică (INS)”, prevede iniţiativa legislativă.
Proiectul va fi dezbătut la Senat şi apoi în Camera Deputaţilor care este forul decizional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...