Salariul minim pe economie în Germania ar putea ajunge la aproape 2.500 €

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Poarta Brandenbourg, Berlin
Poarta Brandenbourg, Berlin
Germania ar urma să majoreze salariul minim pe economie până la 12,41 euro pe oră, începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform unor noi recomandări care vin de la Comisia Salariului Minim, în care sunt reprezentaţi angajatorii şi angajaţii, informează DPA.

De asemenea, salariul minim ar urma să continue să crească, până la 12,82 euro pe oră, începând de la 1 ianuarie 2025, se arată în recomandările Comisiei Salariului Minim, care sunt aproape întotdeauna transpuse în legislaţie de Guvernul de la Berlin.

Cu toate acestea, reprezentanţii sindicatelor care fac parte din Comisia Salariului Minim nu sunt de acord cu această majorare salarială, pe care o consideră insuficientă pentru muncitorii afectaţi de inflaţia ridicată.

"Rezoluţia vine într-un moment de creştere economică slabă şi o inflaţie ridicată persistentă în Germania, ceea ce creează provocări semnificative atât pentru companii cât şi pentru angajaţi", se arată în decizia Comisiei Salariului Minim.

Confederaţia Germană a Sindicatelor (DGB) a criticat în mod vehement decizia Comisiei Salariului Minim. Stefan Körzell care face parte din consiliul de conducere al DGB dar este şi membru al Comisiei Salariului Minim a spus luni că o majorare nominală a salariului cu 0,41 euro reprezintă, în realitate, o diminuare a salariului pentru cei aproximativ şase milioane de muncitori germani care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, având în vedere inflaţia ridicată. Körzell a spus că reprezentanţii sindicali au făcut presiuni pentru o majorare a salariului minim până la 13,50 euro pe oră dar au fost refuzaţi de reprezentanţii companiilor precum şi de preşedinta Comisiei Salariului Minim, Christiane Schönefeld.

Majorarea salariului minim, care în luna octombrie a anului trecut a fost ridicat la 12 euro pe oră, de la 10,45 euro pe oră, a fost una dintre principalele promisiuni electorale ale cancelarului Olaf Scholz. Între timp, o inflaţie ridicată persistentă şi majorările de dobândă adoptate de Banca Centrală Europeană au afectat în mod semnificativ puterea de cumpărare în cea mai mare economie a Europei.

Germania a introdus pentru prima dată salariul minim obligatoriu în anul 2015. Iniţial acest salariu minim a fost fixat la 8,50 euro pe oră, dar între timp a fost majorat de mai multe ori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

SUA versus UE
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Freepik.com
Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com
Tractoare / Foto: Freepik
Vladimir Putin
Bursa. Foto: pexels.com
Fermieri / Foto: Freepik
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Femeie în fața unui calculator / Foto: Freepik
Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Guvern sediu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel