Salariul minim. Zi crucială. Orban discută cu miniștrii Finanțelor și Muncii
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Florin Cîțu și Ludovic Orban
Florin Cîțu și Ludovic Orban
A doua zi de cupă alegerile prezidențiale Ludovic Orban discută în amănunt cu Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, și Violeta Alexandru, ministrul Muncii, despre salariul minim pe economie.

După ce liberalii au preluat conducerea Guvernului au promis să nu vor taia nici pensiile și nici salariile, însă au o problemă cu păstrarea echilibrului dintre cheltuieli și încasări.

Bugetul va avea de suportat în 2020 majorări salariale importante cât și majorarea la 1 septembrie a pensiilor cu 40%.

Săptămâna trecută, Ludovic Orban declara că Guvernul va creşte salariul minim, dar că vor trebui făcute ''analize serioase'' în acest caz.

"În ceea ce priveşte stabilirea salariului minim, din 2015 partenerii din UE ne-au cerut să stabilim un mecanism şi o formulă, adică să întemeiem creşterea salariului minim pe baza unor indicatori obiectivi - indicele productivităţii, rata inflaţiei -, adică să nu-i scoţi din burtă aşa cum s-au scos creşterile de salariu minim. Ştiţi cum este vorba aceea: drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. De multe ori stabilirea salariului minim se întoarce împotriva celor pentru care măsura este luată, pentru că foarte mulţi îşi pierd locul de muncă dacă salariul minim se duce mult mai sus decât nivelul la care este suportat, fiindcă foarte multe companii în momentul în care nu mai am profitabilitate fie îşi încetează activitatea, fie se mută în altă parte unde găsesc mână de muncă mai ieftină'', a arătat premierul.

Ce spune ministrul Muncii despre majorarea salariului minim

Potrivit acestuia, trebuie făcute analize foarte serioase, ''pentru că mărirea salariului minim reprezintă un cost pentru fiecare companie''.

''Nu poţi să măreşti numai salariul minim, există o grilă de salarizare care este stabilită în funcţie de ierarhia şi de valoarea muncii fiecărui angajat din firma respectivă, ori creşterea costului nu e numai creşterea costului cu salariul minim pe persoanele care au salariul minim, este o creştere a costului care îţi afectează toţi angajaţii din companii şi acest lucru trebuie evaluat în momentul în care iei decizii legate de creşterea salariului minim. Sigur că vom creşte salariul minim, dar vom creşte salariul minim astfel încât să facem bine economiei, să generăm pe de-o parte şi un avantaj pentru cei care lucrează pe salariul minim să aibă o creştere de salariu minim, iar pe de altă parte să dăm un stimul mediului de afaceri şi în niciun caz să nu creăm o frână sau un handicap pentru mediul de afaceri", a spus Orban.

El a dat asigurări că salariul din sistemul public nu va fi micşorat, deşi a subliniat că există diferenţe între salariul mediu în sectorul public şi cel din sectorul privat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel