Salonul auto din Tokyo revine după patru ani de absență, cu perspective de viitor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Showroom Toyota / Sursa: tokyo-motorshow.co
Showroom Toyota / Sursa: tokyo-motorshow.co
Salonul auto de la Tokyo va reveni după o absență de patru ani fiind adaptat pentru era vehiculelor electrice.

Salonul japonez al mobilității, care se deschide joi, vine într-un moment critic pentru industria autohtonă. Toyota, producătorul auto cu cele mai multe vânzări pe plan mondial, a anunțat că va prioritiza producția de vehicule electrice, inclusiv planuri de comercializare a bateriilor avansate și de adoptare a unei tehnologii folosită de Tesla, arată Reuters.

Schimbarea Toyota a închis gura criticilor, potrivit cărora compania a fost prea lentă în adoptarea mașinilor electrice cu baterii. Perspectivele sunt însă mai sumbre pentru unii dintre rivalii mai mici ai gigantului auto japonez, cum ar fi Subaru, Mazda și Mitsubishi Motors, care s-ar putea confrunta cu o provocare mai dificilă în ceea ce privește lansarea vehiculelor electrice, spun analiștii.

Între timp, BYD, producătorul auto de top din China, va fi primul producător auto chinez care va expune modele la expoziție și unul dintre cei doar trei producători auto străini care vor face acest lucru, alături de mărcile germane Mercedes și BMW .

Spre deosebire de multe dintre companiile japoneze, care vor expune mașini conceptuale, producătorii auto străini vor prezenta cu toții vehicule electrice cu baterii care sunt deja în producție sau care vor intra în producție.

Se pare că există un "decalaj din ce în ce mai mare" între producătorii auto mai puternici din Japonia, precum Toyota și Honda, care realizează profituri record, și jucătorii mai slabi, a declarat Koji Endo, șeful departamentului de cercetare a acțiunilor de la SBI Securities.

Industria auto japoneză se confruntă, de asemenea, cu presiunea exercitată de costurile ridicate ale inputurilor și de scăderea vânzărilor în China, unde mărcile japoneze, precum Nissan și Mitsubishi, care ar fi decis să pună capăt producției în această țară, au fost afectate mai puternic decât alți producători din afara Chinei.

Toyota va expune la expoziție diverse modele electrice conceptuale, inclusiv un vehicul utilitar sport, o camionetă de dimensiuni medii și o mașină sport.

Toyota pledează de mult timp pentru o abordare aplicată în vederea reducerii emisiilor de carbon, care să includă și alte opțiuni de modele electrice și de energie alternativă în afară de cele cu baterii.

Compania va prezenta noi modele din seriile Century și Crown, pe care le-a prezentat anterior ca vehicule hibride și plug-in hybrid.

Nissan intenționează să expună modelele Ariya, Leaf și Sakura de asemenea cu baterii, pe lângă noile modele concept, cum ar fi un monovolum de lux.

 

Alte expoziții ale salonului auto japonez

 

Salonul bienal nu a avut loc în 2021 din cauza pandemiei. În acest an, va prezenta o serie de tehnologii de mobilitate, inclusiv vehicule autonome, motociclete, camioane și așa-numitele "mașini zburătoare".

Cu toate acestea, în pofida încercării de a atrage un public mai larg, producătorii auto japonezi se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea unei populații care îmbătrânește rapid și este în declin, care are mai puțini tineri care să cumpere mașini, ceea ce presează vânzările auto.

Anul trecut, înmatriculările noi de autoturisme au atins cel mai scăzut nivel anual înregistrat vreodată, potrivit datelor Asociației Producătorilor de Automobile din Japonia.

Înmatriculările au scăzut cu 6,2% în 2022 față de anul precedent, la 3,4 milioane de vehicule.

Anul trecut a fost al treilea an consecutiv în care vânzările de mașini noi s-au menținut sub 4 milioane, deși au fost afectate și de consecințele unei penurii de cipuri în perioada post-pandemice care a perturbat producția și aprovizionarea auto.

În contrast cu perspectivele sumbre din Japonia, datele Federației Automotive ASEAN arată că piața auto din Asia de Sud-Est a crescut.

Citește și: Toyota, demersuri pentru a cuceri piaţa din India cu vehiculele hibrid

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...


pixel