FT: Sam Altman și Greg Brockman, angajați de Microsoft
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Greg Brockman și Sam Altman / Foto: TechCruch / Flick
Greg Brockman și Sam Altman / Foto: TechCruch / Flick
Microsoft i-a angajat pe Sam Altman și Greg Brockman pentru a conduce o echipă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, la câteva zile după ce cei doi au fost dați afară din OpenAI, compania pe care au cofondat-o.

Scriind luni pe X, directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a declarat că Altman și Brockman, "împreună cu colegii, se vor alătura Microsoft pentru a conduce o nouă echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale", notează Financial Times.

"Așteptăm cu nerăbdare să ne mișcăm rapid pentru a le oferi resursele necesare pentru succesul lor", a adăugat el.

Altman a redistribuit luni postarea lui Nadella, adăugând "Misiunea continuă".

Mișcarea vine după un weekend dramatic în care Altman a fost concediat brusc de la OpenAI de către consiliul de administrație al companiei, vineri. El și Brockman, care a demisionat la scurt timp după aceea, au fost ulterior în discuții pentru a se reînscrie în OpenAI, dar acestea au eșuat duminică târziu.

Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, Altman a fost demis din cauza preocupărilor legate de angajamentul său față de misiunea OpenAI de a asigura o inteligență artificială sigură și benefică.

O persoană cu cunoștințe directe despre decizia consiliului de administrație a declarat că a devenit "imposibil de supravegheat" cofondatorul.

"Nu a existat o singură mare problemă", a adăugat persoana respectivă. "Consiliul de administrație a ajuns în punctul în care nu mai putea să creadă ceea ce le spunea Sam".

Angajații de la OpenAI s-au raliat în spatele lui Altman în weekend, în timp ce principalii investitori ai companiei, inclusiv Microsoft și firme de risc de top precum Thrive Capital și Khosla Ventures, au explorat posibilitatea de a-l repune pe acesta în fosta sa funcție.

Cu toate acestea, unii angajați axați pe siguranța inteligenței artificiale au fost mulțumiți de decizia de a-l înlocui pe Altman, potrivit unei surse apropiate companiei.

Duminică, consiliul de administrație al OpenAI l-a anunțat în schimb pe Emmett Shear, cofondator al serviciului de streaming video Twitch, ca director general interimar.

Shear, care a pledat în mod public pentru o implementare mai lentă a AI, a scris luni pe X: "Am acceptat acest post pentru că eu cred că OpenAI este una dintre cele mai importante companii care există în prezent.

"Înainte de a accepta postul, am verificat raționamentul din spatele acestei schimbări", a adăugat el. "Consiliul de administrație nu l-a *nu* îndepărtat pe Sam din cauza unui dezacord specific privind siguranța, raționamentul lor a fost complet diferit de acesta. Nu sunt atât de nebun încât să accept acest post fără sprijinul consiliului pentru comercializarea modelelor noastre minunate."

La câteva ore de la numirea lui Shear, Nadella a anunțat că Microsoft s-a năpustit pentru a-i recruta pe Altman și Brockman.

Microsoft, principalul susținător al OpenAI, ar "rămâne angajat în parteneriatul nostru cu OpenAI și are încredere în foaia de parcurs a produselor noastre, în capacitatea noastră de a continua să inovăm", a scris Nadella.

Acesta a adăugat că așteaptă cu nerăbdare "să îl cunoască pe Emmett Shear și noua echipă de conducere a OpenAI și să lucreze cu ei".

Șeful Microsoft și-a asumat un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea și lansarea comercială a instrumentelor de inteligență artificială, în ceea ce a fost un an de descoperire pentru această tehnologie.


Compania sa a alocat peste 10 miliarde de dolari în capital și credite de infrastructură pentru OpenAI - deși nu tot acest capital a fost utilizat -, iar Microsoft a încorporat în software-ul său puternicele instrumente de inteligență artificială generativă ale OpenAI.

La începutul acestei luni, Altman a declarat într-un interviu pentru Financial Times că intenționează să obțină investiții suplimentare de la gigantul din Seattle, dincolo de tranșa anterioară de bani, spunând că are un "partener grozav" în Microsoft.

Când OpenAI a anunțat vineri că Altman a fost demis, acțiunile Microsoft au scăzut cu aproape 2%.

Prin angajarea a doi cofondatori ai OpenAI, care au un public larg și dedicat în rândul personalului, este probabil ca Microsoft să obțină un avantaj față de rivalii care încearcă să profite de cercetătorii și inginerii talentați în domeniul inteligenței artificiale de la OpenAI.

O serie de angajați ai OpenAI și-au exprimat consternarea față de cursul pe care l-a luat compania lor în weekend, unii dintre ei anunțând planuri imediate de plecare ca urmare a acestui fapt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe