Analiză: Cum va fi afectată Europa de oprirea livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina
Vladimir Putin și premierul...
Ultima listă cu sancțiuni pentru absențe nemotivate are o vechime de aproape un an, atunci când printre cei sancționați s-au aflat Nicolae Bănicioiu cu opt absenţe nemotivate, Victor Ponta şi Venera Popescu, fiecare cu câte trei absenţe, iar Robert Turcescu cu o absenţă. Sancțiunile au fost aplicate în aprilie 2018 și erau pentru absențele înregistrate în ianuarie și februarie. De atunci, niciun deputat nu a mai fost amendat pentru absențe.
Potrivit Statului deputaților și senatorilor, ”neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, în cadrul programului şi ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului”.
Tot la articolul 29 al Statutului se spune că ”Regulamentele Camerelor stabilesc procedurile de urmat pentru executarea prevederilor prezentului articol”. Numai că ultima formă a Regulamentului Camerei Deputaților nu mai prevede procedura concretă de sancționare a absenteismului, fiind enunțată doar obligativitatea participării la lucrări.
Avertismentul, frecție la picior de lemn
Mult mai detaliate sunt procedurile de sancționare pentru alte abateri disciplinare care țin de specificul dezbaterilor din plen și care sunt interpretabile. Regulamentul prevede următoarele sancțiuni, fără a se mai pomeni de tăierea indemnizației pentru zilele în care un deputat chiulește: avertismentul; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; eliminarea din sala de şedinţe; interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile; excluderea temporară.
Primelele patru sunt dispuse de către președintele de ședință, iar ultimele de către Biroul Permanent. Regulamentul conține chiar formulări hilare, precum articolul 216, care vizează chemarea la ordine: ”Înainte de a chema la ordine un deputat, preşedintele de şedinţă al Camerei îl invită să îşi retragă sau să explice cuvântul care a generat incidente şi care ar da loc la aplicarea sancţiunii. Dacă expresia întrebuinţată a fost retrasă sau regretată ori dacă explicaţiile date sunt apreciate de preşedintele de şedinţă ca satisfăcătoare, sancţiunea nu se mai aplică”.
Citește și: Cât ne-a costat Campionatul de Fotbal al deputaților
Potrivit noului Regulament, până acum au fost aplicate doar două sancțiuni, fiind vorba de două avertismente verbale adresate de către Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei, pentru doi deputați USR, Stelian Ion și Dan Barna, cărora li s-a imputat faptul că nu vorbit pe tema pentru care solicitaseră cuvântul. Avertizarea este doar simbolică și nu aduce niciun fel de consecință în afară de postarea pe site a stenogramei ședinței în care respectivii deputați au fost ”făcuți de rușine”.
”Aplauze. Vociferări. Rumoare”
De exemplu, liderul USR, Dan Barna, a fost ”dojenit” pe 17 octombrie 2018 pentru o dispută banală în cadrul dezbaterilor parlamentare, conform stenogramei oficiale:
Ilie Dan Barna: Mulţumesc, domnule preşedinte. O chestiune de procedură, pe art. 151 alin. (5), o chestiune de natură personală. O chestiune, de fapt, de colegialitate, domnule Dragnea. De solidaritate, până la urmă. Presa spune că, prin această ordonanţă, dumneavoastră v-aţi fi concediat, de fapt, procurorul din dosarul "Tel Drum". Şi eu nu cred că e aşa. Şi, din solidaritate cu dumneavoastră...
Eugen Nicolicea: Vă rog să-i tăiaţi microfonul.
Ilie Dan Barna: ... vă solicit... (Rumoare.) Vă solicit să cereţi Guvernului dumneavoastră să abroge această ordonanţă...
Eugen Nicolicea: Deci vă rog să încetaţi, pentru că nu vă încadraţi în ceea ce înseamnă dreptul la replică. Deci aceasta a fost o şmecherie de care ar trebui să vă fie ruşine. Am să propun sancţionarea dumneavoastră. (Aplauze. Vociferări. Rumoare.) Iar atragerea atenţiei pe care v-am făcut-o se va consemna în fişa dumneavoastră de deputat, aşa cum scrie la Regulament. (Aplauze. Vociferări. Rumoare.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Vladimir Putin și premierul...
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.
Moneda americană se menţine la...
Institutul Naţional de...
Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
Grupaj de știri.
Această ajustare reflectă...
Coaliţia PSD - PNL - UDMR -...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Preşedintele interimar al PNL,...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...
Ungaria caută o soluție pentru...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...