Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Aproximativ 60 la sută din tot plasticul produs vreodată sfârșește la gropile de gunoi sau aruncat în mediul înconjurător. Doar aproximativ o zecime din deșeurile de plastic sunt reciclate, iar o mare parte dintre acestea sfârșesc prin a fi materiale de calitate inferioară reutilizate în lucruri precum băncile din parcuri (SN: 17/01/21). Prin urmare, chimiștii caută modalități de "reciclare" a plasticului în materii prime mai valoroase.
Acum, există o modalitate de a transforma plasticul vechi în agenți tensioactivi, anunță cercetătorii în revista Science din 10 august. Agenții tensioactivi constituie ingredientele cheie din zeci de produse precum lubrifianții, ceara de schi, detergenții și săpunul.
"Pentru mine, deșeurile de plastic sunt, practic, petrol brut suprateran", spune chimistul Guoliang Liu de la Virginia Tech din Blacksburg. "Nu mai trebuie să mergem în adâncurile oceanului sau în subteran pentru a le extrage" pentru a obține substanțe chimice valoroase.
Surfactanții și cele două tipuri de plastic cele mai utilizate, polietilena și polipropilena, sunt alcătuite din lanțuri moleculare de atomi de carbon. Însă lanțurile de surfactanți sunt mult mai scurte decât cele ale materialelor plastice și sunt acoperite cu grupuri de atomi care atrag apa.
Pentru a transforma plasticul în surfactanți, Liu și colegii săi au dezvoltat un reactor special care încălzește și condensează cu grijă plasticul într-o ceară cu lanțuri scurte de carbon. Prin acoperirea lanțurilor de ceară cu grupuri de atomi de oxigen și tratarea lor cu o soluție alcalină, cercetătorii au transformat ceara în agent tensioactiv. Combinând tensioactivul cu un pic de colorant și parfum, au obținut mici bare de săpun.
Cu toate acestea, plasticul reciclat probabil că nu va spăla mizeria prea curând. Cercetătorii pot produce doar o jumătate de gram de agent tensioactiv la un moment dat. În cazul în care Liu și echipa sa vor găsi o modalitate de a mări procesul, ei speră să se asocieze cu industria pentru a face deșeurile de plastic puțin mai curate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...
Sectorul de afaceri reprezentat...
Aplicația informatică a...
Vladimir Putin nu va participa...
Piețele financiare își pierd...
Comisia Europeană propune...
Casa Albă susține că a semnat...
Angajații din România pot...
Trump încheie vizita în Golf cu...
Grupaj de știri.
România va încasa 1,3 miliarde...
Statele Unite și Qatarul au...
Construită inițial pentru a...
Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...